Scholz pozvao Netanyahua na kompromis oko izraelske pravosudne reforme

Scholz je naglasio važnost najšire moguće društvene podrške za takve temeljne reforme i istaknuo predanost izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga po tom pitanju.

Netanyahu i Scholz sastali su se na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz ponovo je, na sastanku s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na marginama Generalne skupštine UN-a,  podržao napore da se pronađe kompromis oko kontroverznih pravosudnih reformi u Izraelu, prenosi Hina.

Scholz je naglasio važnost najšire moguće društvene podrške za takve temeljne reforme i istaknuo predanost izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga po tom pitanju, rekao je u utorak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit nakon 50-minutnih razgovora.

Herzog traži kompromis u sporu koji već mjesecima dijeli izraelsko društvo i zbog kojeg se redovno održavaju masovni protesti.

Za  sada se ne zna je li Scholz razgovarao s Netanyahuom o izraelskim kritikama njemačkog ambasadora u Izraelu Steffena Seiberta, jer je prisustvovao saslušanju vezanom uz pravosudne reforme.

U ponedjeljak je Scholz podržao Seiberta u New Yorku.

“Njemački ambasador je vrlo predan čovjek s vrlo jasnim načelima. I vjerujem da to svi znaju i u Izraelu”, rekao je odgovarajući na novinarski upit.

Službeni protest Izraela

Izraelska desničarska vlada službeno je protestovala protiv Seibertove prisutnosti na saslušanju Vrhovnog suda o kontroverznom zakonu. Izrael to smatra miješanjem u unutarnja politička pitanja, objavili su lokalni mediji.

Slična je poruka prenesena i njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock koja je također podržala Seiberta navodeći da je “za nas potpuno normalno ići na javna saslušanja ili javne sudske procese”.

Krajem jula izraelska vlada donijela je kontroverzni zakon u sklopu svojih napora da restrukturira pravosuđe, čime se uklanja mogućnost da Vrhovni sud poduzima mjere protiv “nerazumnih” odluka vlade.

Kritičari međutim vladine postupke smatraju prijetnjom izraelskoj demokratiji i upozoravaju da je zemlja u procesu pretvaranja u diktaturu. Netanyahuova vlada, s druge strane, tvrdi da je Vrhovni sud previše moćan u Izraelu i da se previše miješa u politička pitanja.

Izvor: Agencije