Muslimani tuže Ministarstvo pravde SAD-a kako bi se ukinula tajna lista za praćenje

Godine 2019. švicarski haker je uspio otkriti FBI-jevu tajnu listu za praćenje, na kojoj se nalazilo ime bivšeg gradonačelnika Prospect Parka u New Jerseyju Mohameda Khairullaha.

Prema najnovijim zvaničnim statistikama sa početka 2022. godine, broj muslimana u Americi procijenjen je na oko 3,5 miliona (AP)

Grupa od dvanaest američkih muslimana, uključujući bivšeg gradonačelnika u New Jerseyju, podnijela je tužbu protiv Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država, zahtijevajući da se prestane koristiti tajna lista Federalnog istražnog biroa (FBI) za praćenje.

U tužbi, koja je podnesena američkom okružnom sudu u Massachusettsu, navodi se da je “uvrštavanjem pojedinaca u sistem podataka o provjeri terorizma, savezna Vlada osudila te osobe na doživotno državljanstvo drugog reda”.

Muslimani uvršteni na ovu listu izloženi su stalnim sumnjama i to nosi sa sobom teške posljedice koje obuhvataju sve aspekte njihovih života, navodi se u tužbi.

Također je spomenuto da je 12 podnositelja tužbe pretrpjelo štetu, uključujući javno poniženje, nadzor, uznemiravanje na putovanjima, oduzimanje posla i stvarne deportacije iz SAD-a.

U tužbi je navedeno da osoba, čak i nakon što je skinuta s liste, doživotno pati od komplikacija.

Godine 2019. švicarski haker je uspio otkriti FBI-jevu tajnu listu za praćenje, na kojoj se nalazilo ime bivšeg gradonačelnika Prospect Parka u New Jerseyju Mohameda Khairullaha.

Rasistička lista

Khairullah je istakao da nije bio zvanično obaviješten zašto se njegovo ime nalazi na listi koja je procurila, niti je izričito rečeno da je uklonjen sa te liste.

Dodao je, na konferenciji za novinare u sjedištu Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR) u New Jerseyju, da je “Vlada Sjedinjenih Američkih Država izazvala ovo, i ona mora sprati ljagu s mog i imena drugih ljudi koji su izloženi uznemiravanju i zastrašivanju.”

“Shvatio sam da će, ako sada nešto ne uradim, moja djeca i njihova djeca postati građani drugog reda zbog svoje etničke i vjerske pripadnosti”, nastavio je.

Khairullah je naveo da su ovu tužbu podnijeli uz podršku CAIR-a u New Jerseyju protiv onih koji dopuštaju rasizam u institucijama koje bi trebale štititi građane.

Pozvao je savezne institucije da se “oslobode ove rasističke liste”, koja uključuje uglavnom arapska i muslimanska imena.

Prema najnovijim zvaničnim statistikama sa početka 2022. godine, broj muslimana u Americi procijenjen je na oko 3,5 miliona, odnosno oko 1,2 posto ukupne populacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije