‘Guardian’: U S. Makedoniji i Srbiji najzagađeniji zrak u Evropi

U obje balkanske zemlje više od polovine stanovništva živi u područjima gdje je onečišćenje zraka četiri puta veće nego što je preporučeno.

Srbija je jedna od sedam zemalja istočne Evrope u kojima gotovo svi stanovnici žive u područjima s najmanje dvostruko većim onečišćenjem od dozvoljenog (Al Jazeera)

Evropa se suočava s “velikom javno-zdravstvenom krizom”, pošto gotovo svi Evropljani žive u područjima s opasnim nivoima onečišćenja zraka, pokazalo je istraživanje Guardiana.

Analiza podataka, prikupljenih pomoću najsavremenije metodologije, pokazala je da 98 posto ljudi u Evropi živi u područjima koja su zagađena vrlo štetnim sitnim česticama i znatno iznad granice koju je odredila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Gotovo dvije trećine Evropljana živi na prostorima u kojima je zagađenje zraka više nego dvostruko veće od dozvoljene granice, prenosi Hina.

Najteže pogođena evropska zemlja je Sjeverna Makedonija, a slijedi je Srbija.

U obje zemlje više od polovine stanovništva živi u područjima gdje je onečišćenje zraka četiri puta veće nego što je preporučeno.

Srbija je jedna od sedam zemalja istočne Evrope, uz Sjevernu Makedoniju, Rumuniju, Albaniju, Poljsku, Slovačku i Mađarsku, u kojima gotovo svi stanovnici žive u područjima s najmanje dvostruko većim onečišćenjem od dozvoljenog.

Švedska i Škotska pozitivni primjeri

Situacija u istočnoj Evropi je znatno teža nego u zapadnoj.

Izuzetak je Italija, gdje više od trećine stanovnika u dolini rijeke Po i okolnim područjima udiše zrak koji je četiri puta onečišćeniji od preporučenog.

Istraživanje Guardiana odnosi se na sitne čestice PM2,5 koje uglavnom nastaju izgaranjem fosilnih goriva, a mogu ući u pluća i krvotok i utjecati na gotovo svaki organ u tijelu.

Prema smjernicama WHO-a, prosječne godišnje koncentracije čestica PM2,5 ne bi trebale prelaziti pet mikrograma po kvadratnom metru.

Istraživanje je pokazalo da samo dva posto stanovništva Evrope živi u područjima s dozvoljenom koncentracijom tih čestica.

Stručnjaci upozoravaju da onečišćenje zraka česticama PM2,5 uzrokuje oko 400.000 smrtnih slučajeva godišnje u Evropi.

U Švedskoj ne postoji područje u kojemu je koncentracija čestica PM2,5 više nego dvostruko veća od granice WHO-a, dok su neke regije na sjeveru Škotske među rijetkima u Evropi u kojima je onečišćenje u dopuštenim okvirima.

Izvor: Agencije