Više od 100 povrijeđenih u sukobima Eritrejaca i policije u Tel Avivu

Najmanje 114 osoba povrijeđeno je u Tel Avivu u sukobima između Eritrejaca koji traže azil u Izraelu i policije.

Izraelske snage sigurnosti razmjestile su dodatne snage i upotrijebile sredstva za rastjerivanje nereda. (Reuters)

Najmanje 114 osoba povrijeđeno je danas u Tel Avivu u sukobima između Eritrejaca koji traže azil u Izraelu i policije, saopštila je sanintetska služba Izraela Crvena Davidova zvijezda.

Tražioci azila iz Eritreje protestovali su protiv vlasti svoje zemlje i sukobili se sa njenim pristalicama i izraelskom policijom, nakon što su demonstracije postale nasilne.

Među povrijeđenima je 30 policajaca, Tanjug prenosi Times of Israel.

Osmero povrijeđenih je u teškom stanju, 13 je zadobilo povrede umjerenog stepena, a 93 je lakše povrijeđeno.

Razbijanje demonstracija

U lokalnoj bolnici navode da je najmanje 11 ljudi ranjeno u pucnjavi.

Najmanje tri učesnika protesta ranjena su kada je na njih pucala policija nakon što je, kako je navela, “osjetila da su im životi u opasnosti”.

Izraelski policajci u opremi za razbijanje demonstracija i na konjima pokušali su da potisnu demonstrante, koji su probili barikade i gađali policiju komadima betona i kamenicama, dodaje AP.

Slični protesti izbili su širom svijeta u vrijeme kada Eritreja obilježava 30 godina nezavisnosti i organizuje festivale u dijaspori u Evropi i na sjeveru Afrike.

Eritrejci čine većinu među više od 30.000 Afrikanaca koji traže azil u Izraelu.

Oni tvrde da su pobjegli od opasnosti i progona iz zemlje, za koju AP navodi da je poznata kao “Severna Koreja Afrike” i u kojoj je vojni rok doživotan u uslovima nalik ropstvu.

Izvor: Agencije