U autobuskoj nesreći u Iraku poginulo 18 šiitskih hodočasnika

Među žrtvama su 15 muškaraca i tri žene, od tog broja desetoro su iranski državljani, dvoje Iračana, dok je nacionalnost ostalih nepoznat

Milioni vjernika okupljaju se u gradu svake godine na šijitskom hodočašću Arbaeen, koje se smatra najvećim godišnjim javnim okupljanjem na svijetu (Reuters)

U saobraćajnoj nesreći kada se danas prevrnuo autobus koji je prevozio šiitske hodočasnike u Irački grad Karbalu poginulo je 18 ljudi, saopštili su lokalni zvaničnici, prenosi Beta.

Među žrtvama su 15 muškaraca i tri žene. Od tog broja desetero su iranski državljani, dvoje Iračana, dok je nacionalnost ostalih nepoznata.

Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani je danas lično nadgledao ulazak iranskih hodočasnika u Irak preko graničnog prelaza Shalamcheh, gdje su on i iranski potpredsjednik Mohammad Mokhber položili kamen temeljac za željeznički projekat koji će obezbjediti direktnu željezničku vezu između dvije zemlje.

Milioni vjernika

Milioni vjernika okupljaju se u gradu svake godine na šijitskom hodočašću Arbaeen, koje se smatra najvećim godišnjim javnim okupljanjem na svijetu.

Hodočasnici dolaze iz raznih dijelova Iraka, kao i iz Irana i zaljevskih zemalja, a mnogi od njih idu pješice do Karbale.

Izvor: Agencije