Požari u sjeveroistočnoj Grčkoj i dalje su izvan kontrole

Trenutačno je na požarištima oko 600 vatrogasaca, a pomažu im 122 vatrogasne jedinice, osam protupožarnih aviona i dva helikoptera.

Situaciju otežava činjenica da požari bukte usred neprohodnoga planinskog terena i gusto pošumljenih područja, a istodobno snažan vjetar potiče izbijanje novih (EPA)

Veliki šumski požari koji bukte u nacionalnom parku Dadiji blizu grčko-turske granice još su izvan kontrole unatoč dvosedmičnim naporima vatrogasaca da ih obuzdaju, prenosi Hina.

Trenutačno je na požarištima oko 600 vatrogasaca, a pomažu im 122 vatrogasne jedinice, osam protupožarnih aviona i dva helikoptera, prenosi list Kathimerini.

Situaciju otežava činjenica da požari bukte usred neprohodnoga planinskog terena i gusto pošumljenih područja, a istodobno snažan vjetar potiče izbijanje novih.

Dužnosnici su rekli da je i u subotu opasnost od šumskih požara u nekim dijelovima Grčke i dalje vrlo velika do iznimno visoka.

Globalno zatoljenje

Najteže je na otocima Eubeji, Lezbosu i na Kreti, kao i u području Atike oko glavnoga grada Atene, izvijestila je Civilna zaštita.

Ove se godine razmjeri požara mogu pripisati globalnom zatopljenju, rekao je prošle sedmice u parlamentu grčki premijer Kiriakos Micotakis.

Kazao je da je požarima u julu i augustu prethodilo najtoplije, najsušnije i najvjetrovitije ljeto od početka meteoroloških evidencija.

Zahvalio je svim vatrogascima koji su iz raznih država EU-a poslani u Grčku da bi ondje pomogli u gašenju požara.

Obećao je da će pružiti brzu pomoć svima koji su izgubili svoje domove, životinje ili tvrtke u požarima, a govorio je i u prilog odluci o evakuaciji sela i hotela.

Izvor: Agencije