Peru ruši ‘zid srama’ između bogatih i siromašnih

Zid, visok do tri metra na pojedinim mjestima i osiguran bodljikavom žicom, odvaja ljude koji žive u nestabilnim objektima na zemljanim putevima bez elementarnih uslova za pristojan život od asfaltiranog naselja i luksuznih vila.

Zid je odvajao bogate iz La Moline i siromašne iz Villa Maria del Triunfo (Reuters)

U Peruu je počelo rušenje četiri i po kilometra dugačkog “zida srama” koji razdvaja bogataše od susjedne četvrti prijestolnice Lime u kojoj živi siromašno stanovništvo, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters koji ističe kako ova prepreka postoji četiri decenije, te kako će i nakon nje ostati duboke podjele.

Zid, visok do tri metra na pojedinim mjestima i osiguran bodljikavom žicom, odvaja ljude koji žive u nestabilnim objektima na zemljanim putevima bez elementarnih uslova za pristojan život od asfaltiranog naselja i luksuznih vila. Zid je postao simbol duboke nejednakosti u ovoj andskoj državk, a njegovo rušenje je odobrio Ustavni sud nakon pravne bitke koja je trajala četiri godine.

“To utiče na slobodno kretanje, ali i vrijeđa dostojanstvo susjeda”, naveo je sudija Gustavo Gutierrez u odluci koji će nadgledati rušenje, dodavši kako takva podjela ne bi smjela postojati.

Nasilje i zaostavština

Stanovnici bogatog distrikta La Molina počeli su graditi ovaj zid 1980-ih, pozivajući se na probleme sigurnosti tokom godina nasilja maoističke pobunjeničke grupe Blistajuća staza (Sendero Luminoso) koja je pokušavala svrgnuti vlasti Perua.

Njihova kampanja gerilskog ratovanja dovela je do 20-godišnjeg brutalnog sukoba sa peruanskim oružanim snagama u kojem je 69.000 osoba ili poginulo ili nestalo. Grupa je uglavnom uništena 1990-ih, ali je zid koji je odvajao bogate iz La Moline i siromašne iz Villa Maria del Triunfo ostao i samo rastao.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada