Zasjeda Generalna skupština UN-a: Guterres pozvao na mir u Ukrajini

Ne smijemo usporiti napore u borbi za pravedan mir, u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i međunarodnim pravom, rekao je generalni sekretar UN-a na početku zasjedanja.

Antonio Guterres: Svijet se približava velikom rascjepu u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima (Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je u utorak da se ne odustaje od napora usmjerenih na uspostavljanje mira u Ukrajini.

“Ne smijemo usporiti naše napore u borbi za mir, pravedan mir, u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom”, rekao je on na općoj debati Generalne skupštine UN-a, koja je počela u New Yorku.

Guterres je istakao da su svijetu hitno potrebni ukrajinski prehrambeni proizvodi, kao i ruska hrana i mineralna đubriva da bi se stabilizirala tržišta i obezbijedilo sigurno snabdijevanje.

“Neću odustati od napora da to postignem”, naveo je, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, svijet se ubrzano kreće ka multipolarnom svjetskom poretku, nakon što je neko vrijeme bio unipolaran nakon Hladnog rata.

Trebaju nam jake multilateralne institucije

Guterres je ocijenio da je to dobro, jer “otvara nove mogućnosti za pravičnost i ravnotežu u međunarodnim odnosima”.

Generalni sekretar UN-a je istakao da sama multipolarnost ne može garantirati mir.

“Multipolarnom svijetu su potrebne jake i efikasne multilateralne institucije”, kazao je Guterres, navodeći da je zbog toga toga potrebna reforma Vijeća sigurnosti UN-a i ostalih međunarodnih institucija kako bi mogle uspješno rješavati savremene probleme.

Ocijenio je da se svijet sve više približava “velikom rascjepu” u ekonomskim i finansijskim sistemima i trgovinskim odnosima.

Guterres je rekao da je zbog toga potrebna promjena “međunarodne finansijske arhitekture” kako bi bila univerzalna i da bi služila kao globalna sigurnosna mreža za zemlje u razvoju koje imaju ekonomske probleme.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će se SAD nastaviti zalagati za reforme Vijeća sigurnosti UN-a, usred tekućeg “zastoja“ koji je spriječio ovo tijelo da obavlja osnovne dužnosti.

Rekao je svjetskim liderima da je njegova administracija preduzela konsultacije s mnogim državama članicama o proširenju Vijeća sigurnosti UN-a i dodao je da će Washington nastaviti činiti svoj dio kako bi “pogurao“ reformske napore naprijed.

Biden: Rusija ruši sporazume o kontroli naoružanja

“Moramo biti u stanju da razbijemo zastoj koji prečesto koči napredak i blokira konsenzus u Vijeću [sigurnosti UN-a]. Potrebno nam je više glasova, više perspektiva za stolom“, kazao je Biden u sjedištu UN-a u New Yorku.

Predsjednik SAD-a je poručio da UN mora nastaviti čuvati mir, sprečavati sukobe i ublažavati ljudsku patnju.

Biden je optužio Rusiju da ruši dugotrajne sporazume o kontroli naoružanja (Anadolija)

Okrećući se rivalstvu velikih sila s Kinom, koje sve više definira globalni poredak, Biden je kazao da Washington nastoji odgovorno upravljati konkurencijom među državama kako ne bi došlo do sukoba.

“Spremni smo raditi zajedno s Kinom o pitanjima u kojima napredak zavisi od naših zajedničkih napora. Nigdje to nije kritičnije od ubrzane klimatske krize“, dodao je Biden.

Rusiju je optužio da ruši dugotrajne sporazume o kontroli naoružanja, uključujući suspenziju Ugovora o novom START-u.

Biden je pozvao svjetske čelnike da budu uz Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije.

“Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dopustiti joj da napada Ukrajinu bez posljedica”, rekao je Biden.

“Ako dopustimo da Ukrajina bude rascjepkana, je li nezavisnost ijedne nacije sigurna?”.

Biden je pozdravljen pljeskom kada je rekao da će SAD i njegovi saveznici biti uz Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu.

Dug aplauz za Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju pred svjetskim čelnicima da je počinila genocid otmicom ukrajinske djece te je poručio da Kijev radi na pripremi globalnog mirovnog samita.

U svom prvom obraćanju uživo Generalnoj skupštini UN-a nakon ruske agresije na njegovu zemlju 2022, rekao je da Ukrajina zna da je Rusija kidnapovala desetke hiljada djece.

“Mi pokušavamo djecu dovesti kući, a vrijeme prolazi. Šta će im se dogoditi?”, upitao je.

Na mirovni samit koji je u pripremi Zelenski želi pozvati sve svjetske čelnike koji se protive agresiji Rusije na Ukrajinu.

Okupator se mora vratiti na svoju zemlju, rekao je Zelenski (Reuters)

“Sve vas pozivam – sve vas koji ne tolerirate nikakvu agresiju – da zajedno pripremimo taj samit”, kazao je.

Istaknuo je i da Rusija pokušava manipulirati globalnom nestašicom hrane kako bi dobila međunarodno priznanje okupacije ukrajinske teritorije.

Zelenski je kazao kako se “okupator mora vratiti na svoju zemlju” te dodao da “Ukrajina čini sve kako bi osigurala da se nakon ruske agresije nitko u svijetu ne bi usudio napasti niti jednu zemlju”.

Govor je završio riječima “Slava Ukrajini”, a na kraju je dobio pljesak dug 30-tak sekundi.

Al Thani: Izraelska okupacija postala jednaka aparthejdu

Katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani osvrnuo se na palestinsko pitanje i poručio da ta zemlja želi pomoći u obnovi Gaze uz humanitarnu pomoć narodu u Palestini.

“Neprihvatljivo je da narod Palestine i dalje bude pod jarmom izraelske okupacije i da više izraleskih vlada odbija bilo kakvo političko rješenje ove situacije. Međunarodne organizacije ništa ne rade protiv okupacije i Izrael zato sve više dobija priliku da podriva stubove rješenja s dvije države do te mjere da je okupacija postala jednaka sistemu aparthejda”, rekao je.

“Ovo je jasno do te mjere da su i prijatelji Izraela to primijetili. Izrael je na brojne pokušaje ostvarivanja mira odgovorio širenjem nasilja, judaizacijom Jerusalema, napadima na svetim mjestima i korištenjem drakonskih mjera protiv naroda u Gazi”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada