Zabranjena neonacistička grupa Hammerskins Deutschland

Hammerskins Deutschland je njemački izdanak grupe Hammerskins Nation, osnovane 1988. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Navodi se kako je njemačka policija, tokom racija koje su provedene jutros u 10 saveznih država, pretresla domove 28 članova te grupe (AP)

Vlada Njemačke zabranila je djelovanje neonacističke grupe Hammerskins Deutschland i pretresla domove nekoliko desetaka članova te grupe, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Navodi se kako je njemačka policija, tokom racija koje su provedene jutros u 10 saveznih država, pretresla domove 28 članova te grupe i za sada nije poznato da li je neko zadržan u pritvoru.

Prema navodima njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, Hammerskins Deutschland je njemački izdanak grupe Hammerskins Nation, osnovane 1988. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi AP i napominje kako je riječ o grupi koja ima “istaknutu ulogu na krajnje desničarskoj ekstremističkoj sceni u Europi”.

Zabrana i za podorganizaciju ‘Crew 38’

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser je rekla kako zabrana aktivnosti grupe Hammerskins Deutschland predstavlja “težak udarac za organizirani desničarski ekstremizam”.

Ona je dodala da zabrana uključuje regionalne ogranke ove organizacije i njenu podorganizaciju “Crew 38”.

“Ovom zabranom stvaljamo tačku na nehumane aktivnosti međunarodno aktivnog neonacističkog udruženja u Njemačkoj. Ovo šalje jasan signal protiv rasizma i antisemitizma”, poručila je Faeser i dodala da su, uoči zabrane, njemačka savezna Vlada i vlade na nivou država sarađivale više od godinu dana.

“Blisko smo sarađivali i sa našim američkim partnerima”, navela je ministrica.

Izvor: Agencije