UN: Sukobi u Etiopiji ostavili više od 10.000 žrtava seksualnog nasilja

Najmanje 10.000 žena i djevojčica su bile žrtve seksualnog nasilja u Etiopiji uprkos mirovnom sporazumu zaraćenih strana, naveli su eksperti Ujedinjenih naroda.

'Pobijene su čitave porodice, rođaci primorani da gledaju užasne zločine nad svojim najmilijima, dok su čitave zajednice raseljene ili protjerane iz svojih domova', rekla je povjerenica Radhika Kumaraswamy (Reuters)

Najmanje 10.000 žena i djevojčica su bile žrtve seksualnog nasilja u Etiopiji uprkos mirovnom sporazumu zaraćenih strana, naveli su eksperti Ujedinjenih naroda (UN) u izvještaju.

Predsjedavajući međunarodne komisije stručnjaka za ljudska prava u Etiopiji Mohamed Chande Othman rekao je da je situacija i dalje “izuzetno ozbiljna” uprkos mirovnom sporazumu potpisanom u novembru 2022. godine, prenosi Beta.

Nasilje je izbilo u novembru 2020. godine, mahom u sjevernoj regiji Tigraya koji je mjesecima bio izoliran od vanjskog svijeta.

U izvještaju se navodi da su sve strane u tom ratu vršile zločine, uključujući masovna ubistva, silovanje, izgladnjavanje i uništavanje škola i medicinskih ustanova.

Teški zločini

U izvještaju piše da trupe iz susjedne Eritreje i pripadnici milicije iz etiopske grupacije Amhara nastavljaju teške zločine u Tigrayu, uključujući “sistematsko seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama”.

Povjerenica Radhika Kumaraswamy rekla je da prisustvo eritrejskih trupa u Etiopiji pokazuje ne samo “ukorijenjenu politiku nekažnjivosti, već i da vlada te zemlje “kontinuirano podržava i tolerira takvo kršenje”.

“Pobijene su čitave porodice, rođaci primorani da gledaju užasne zločine nad svojim najmilijima, dok su čitave zajednice raseljene ili protjerane iz svojih domova”, rekla je ona.

Pozivajući se na procjene sedam zdravstvenih centara samo u Tigrayu, komisija je saopštila da je više od 10.000 preživjelih seksualnog nasilja tražilo pomoć ljekara od početka sukoba do jula ove godine.

Izvještaj eksperata je objavljen u vrijeme neizvjesnosti za budući rad tima istražitelja koji su ga napisali jer Vijeće UN-a za ljudska prava treba da početkom oktobra odluči da li će im produžiti mandat, dok Vlada Etiopije premijera Abiya Ahmeda želi da do toga ne dođe.

Izvor: Agencije