Trump preskače i drugu republikansku debatu

Trump planira održati govor u Detroitu 27. septembra pred mnoštvom sindikalno organiziranih radnika u automobilskoj industriji umjesto nastupa na republikanskoj predsjedničkoj debati.

Trump je nedavno rekao da Biden "vodi rat" protiv automobilske industrije putem nametanja programa za razvoj električnih vozila (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump planira održati govor u Detroitu 27. septembra pred mnoštvom sindikalno organiziranih radnika u automobilskoj industriji umjesto nastupa na republikanskoj predsjedničkoj debati koja se održava isti dan u Kaliforniji, rekao je njegov pomoćnik, prenosi Hina.

Govorom u udarnom televizijskom terminu Trump će se umiješati u spor između radnika u štrajku i vodećih američkih proizvođača automobila i dogodit će se u trenutku kada Trump oštro kritizira politiku predsjednika Joea Bidena usmjerenu na razvijanje industrije električnih automobila.

Trump je pozvao radnike u automobilskoj industriji da podrže njegovu kandidaturu.

To će biti drugi put da je Trump ignorirao republikansku predsjedničku debatu, u utrci u kojoj, unatoč bezbrojnim pravnim problemima, Trump vodi pred najbližim suparnikom za gotovo 50 postotnih bodova, prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja.

Pitanja izvan opsega utrke za stranačku nominaciju

Tema Trumpova govora signalizira nastojanje njegova tima da se posveti pitanjima izvan opsega utrke za stranačku nominaciju za američke predsjedničke izbore i usmjeri na vjerojatnu ponovnu utakmicu s Bidenom na općim izborima sljedećeg novembra.

Govor pred članovima sindikata bit će dio intenzivne Trumpove kampanje da ponovno pridobije neke od glasača iz radničke klase koji su prebjegli Bidenu i omogućili njegovu pobjedu protiv Trumpa 2020.

Sindikat United Auto Workers (UAW) prošle je sedmice započeo štrajk protiv tri najveća američka proizvođača automobila zbog plaća i drugih beneficija i taj radnički spor mogao bi predstavljati veliku političku opasnost za Bidena.

Dok se Biden desetljećima hvali podrškom sindikata, među nekim radnicima u automobilskoj industriji postoji bijes što nije učinio dovoljno da se suprotstavi moćnicima autoindustrije u njihovoj utrci za ogromnim profitima.

Bidenova kampanja kritikovala Trumpa

Trump nastoji iskoristiti spor, te će pokušati uvjeriti radnike u automobilskoj industriji i ostale članove sindikata da će biti na njihovoj strani ako ponovno postane predsjednik.

Bidenova kampanja u ponedjeljak je oštro kritizirala Trumpovu predsjedničku politiku uoči tog govora.

“Umjesto da je bio uz radnike, Trump je smanjio poreze za superbogate dok su automobilske tvrtke zatvarale svoje pogone i selile ‘američka’ radna mjesta u inostranstvo”, rekao je glasnogovornik Bidenove kampanje Ammar Moussa u saopćenju.

“Nikakav nastup koji služi samo njegovim interesima ne može izbrisati Trumpove četiri godine okretanja leđa sindikalnim radnicima i stajanja uz ultrabogate prijatelje.”

Štrajk bi mogao imati veliki utjecaj na izbore

Trump je nedavno rekao da Biden “vodi rat” protiv automobilske industrije putem nametanja programa za razvoj električnih vozila i rekao je da bi ga UAW trebao podržati.

Štrajk bi mogao imati veliki utjecaj na izbore sljedeće godine jer se mnogi od pogođenih radnika nalaze u tri ključne države srednjeg zapada – Michiganu, Pennsylvaniji i Wisconsinu koje bi mogle biti presudne za rezultate predsjedničkih izbora.

Trump je preskočio prvu republikansku predsjedničku debatu u Wisconsinu prošlog mjeseca.

Druga debata održava se 27. septembru u Simi Valleyu u Kaliforniji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada