Putin u oktobru u Kini, u prvoj međunarodnoj posjeti nakon naloga za hapšenje

Kremlj je rekao da je nalog za hapšenje Putina dokaz zapadnog neprijateljstva prema Rusiji, koja je započela krivični postupak protiv tužitelja ICC-a i sudija koji su izdali nalog.

Putin će prisustvovati trećem forumu "Pojas i put" gdje ga je Xi pozvao tokom posjete Moskvi u martu (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovat će u oktobru u Peking radi razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom, što će biti njegovi prvi poznati odlazak u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za njegovim hapšenjem.

Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da bi pokušaj zapada da obuzda Rusiju i Kinu trebao produbiti saradnju između dviju sila.

“Radujemo se temeljitim bilateralnim razgovorima između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u oktobru u Pekingu”, rekao je Patrušev na sastanku u Moskvi sa šefom kineske diplomatije Wang Yijem, a citirala ga je novinska agencija Interfax.

Putin će prisustvovati trećem forumu “Pojas i put” gdje ga je Xi pozvao tokom posjete Moskvi u martu.

Razvijanje odnosa s Kinom

Nekoliko dana prije Xijeve posjete, Međunarodni krivični sud (ICC) je izdao nalog za Putinovo hapšenje zbog nezakonite deportacije stotina djece iz Ukrajine, što Moskva poriče.

Kremlj je rekao da je nalog dokaz zapadnog neprijateljstva prema Rusiji, koja je započela krivični postupak protiv tužitelja ICC-a i sudija koji su izdali nalog.

Patrušev, blizak Putinov saveznik, kazao je da Rusija želi razviti svoje veze s Kinom.

“Rusija je predana progresivnom razvoju i jačanju rusko-kineskih odnosa”, rekao je Patrušev, dodavši da dvije sile imaju “sveobuhvatno partnerstvo i stratešku saradnju”.

Izvor: Agencije