Kina i Rusija istakle stratešku saradnju u zajedničkoj borbi za multipolarni svijet

Wang Yi i Sergej Lavrov istakli su tokom razgovora u Moskvi da dijele predanost ‘multipolarnom svijetu’.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov u razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Moskvi (AP)

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi održao je razgovore sa svojim ruskim kolegom u Moskvi dok se dvije zemlje sve više približavaju usred slabljenja veza sa Zapadom zbog rata u Ukrajini i militarizacije Pacifika.

Wang Yi je otvorio razgovore sa Sergejom Lavrovom pohvalom “strateške saradnje” dviju zemalja i njihove zajedničke predanosti “multipolarnom svijetu” i “pravednijem svjetskom poretku”.

“Kina i Rusija, kao vodeće globalne sile i stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, snose posebnu odgovornost za održavanje globalne strateške stabilnosti i globalnog razvoja”, rekao je Wang.

Putovanje u Moskvu dolazi nekoliko dana nakon što je Wang razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena Jakeom Sullivanom na Malti. Kinesko-američke veze pogoršale su se posljednjih godina zbog pitanja u rasponu od trgovine do kineske vojne prijetnje Tajvanu.

Glavni kineski diplomat, koji će boraviti u Rusiji do četvrtka, planira održati strateške sigurnosne konsultacije s tamošnjim dužnosnicima, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Sergej Lavrov je u razgovoru istaknuo važnost saradnje dvije velike zemlje (AP)

‘Ravnoteža interesa’

Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, istaknuo je “važnost rusko-kineske saradnje za osiguranje pravde u svjetskim poslovima, za osiguranje ravnoteže interesa u procesima koji se odvijaju u različitim smjerovima”.

Napomenuo je da će Rusija i Kina koordinirati svoje napore tokom ovosedmične Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih foruma.

U međuvremenu, Wang je istaknuo da rusko-kineska saradnja “nije usmjerena protiv bilo koga i nije pod utjecajem bilo koje druge zemlje”.

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin obećali su jačanje bilateralnih veza dok se Peking suočava sa kritikama Zapada jer nije osudio potpunu invaziju Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Kina se suzdržala od zauzimanja strana u sukobu, rekavši da, dok se teritorij zemlje mora poštivati, Zapad treba uzeti u obzir zabrinutost Rusije za sigurnost oko širenja NATO-a.

Optužio je SAD za produženje borbi snabdijevanjem Ukrajine oružjem, oružjem za koje SAD kaže da je potrebno Kijevu u odbrani od ruske agresije.

Kina i SAD ulažu napore u smanjenje napetosti, a Peking i Washington opisali su razgovore Wanga i Sullivana, koji su trajali 12 sati, kao “iskrene, sadržajne i konstruktivne”.

Odnos dviju zemalja, globalna i regionalna sigurnosna pitanja, rat u Ukrajini i Tajvanski tjesnac bili su među temama razgovora, rekla je Bijela kuća u saopćenju, dodajući da želi održati otvorene linije komunikacije s Kinom kako bi se bolje upravljati odnosom.

O sličnim pitanjima u ponedjeljak su razgovarali američki državni sekretar Antony Blinken i kineski potpredsjednik Han Zheng.

“Svijet od nas očekuje da odgovorno upravljamo našim odnosom”, rekao je Blinken u kratkim primjedbama na početku sastanka s Hanom. “Sjedinjene Američke Države su predane upravo tome.

“Iz perspektive Sjedinjenih Američkih Država, direktna diplomatija (Face to face) najbolji je način za rješavanje područja u kojima se ne slažemo, a također i najbolji način za istraživanje područja saradnje između nas.”

Razgovori između Wanga i Sullivana također su bili usmjereni na postavljanje temelja za sastanak Bidena i Xija kasnije ove godine.

Ryan Hass, stručnjak za Kinu na Institutu Brookings, rekao je da brzina razmjene na visokom nivou između Washingtona i Pekinga sugerira da su napori bili “svrhoviti”, a ne samo dio upravljanja odnosima.

“Očekujem da obje strane rade na pripremi scenarija za produktivan sastanak između oba čelnika u novembru”, rekao je Hass.

Wangovo putovanje u Moskvu također dolazi dan nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un napustio Rusiju nakon šestodnevne posjete koja je uključivala razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom na dalekoistočnoj svemirskoj luci, posjete tvornicama aviona i inspekcije strateških bombardera sposobnih za nuklearno oružje.

Kimovo putovanje potaknulo je zabrinutost zapadnog saveza oko naoružanja koje bi moglo povećati ruski borbeni arsenal u Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada