Kanada: Indijski agenti bi mogli biti povezani s ubistvom vođe Sikha

Premijer Justin Trudeau rekao je da je bilo kakva umiješanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina “neprihvatljivo kršenje suvereniteta” te zemlje.

Hardeep Singh Nijjar ubijen je iz vatrenog oružja ispred sikhskog hrama u Surreyu (Britanska Kolumbija) 18. juna (Reuters)

Kanada je saopćila kako ima vjerodostojne informacije koje povezuju agente indijske Vlade s ubistvom vođe Sikha u Britanskoj Kolumbiji u junu te je navela kako je protjerala visokog zvaničnika indijske obavještajne službe, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Premijer Justin Trudeau rekao je da je bilo kakva umiješanost strane vlade u ubistvo kanadskog državljanina “neprihvatljivo kršenje suvereniteta” te zemlje.

“Duboka zabrinutost”

Hardeep Singh Nijjar ubijen je iz vatrenog oružja ispred sikhskog hrama u Surreyu (Britanska Kolumbija) 18. juna. Nijjar je podržavao domovinu Sikha u obliku nezavisne države Khalistani, a Indija ga je okarakterizirala kao “teroristu”.

“Kanadske sigurnosne agencije aktivno istražuju vjerodostojne optužbe o potencijalnoj povezanosti agenata indijske Vlade i ubistva kanadskog državljanina, Hardeepa Singha Nijjara”, rekao je Trudeau u hitnoj izjavi Donjem domu Parlamenta.

“Kanada je izrazila svoju duboku zabrinutost najvišim obavještajnim i sigurnosnim zvaničnicima indijske Vlade. Prošle sedmice na G20 sam ih lično i direktno iznio premijeru Modiju”, dodao je.

Protesti protiv Indije

New Delhi je prošle sedmice saopćio kako je indijski premijer Narendra Modi svom kanadskom kolegi prenio snažnu zabrinutost zbog protesta u Kanadi protiv Indije.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly rekla je novinarima da je Ottawa protjerala indijskog šefa obavještajne službe u Kanadi, no nije dala dodatne pojedinosti.

Kanada ima najveću populaciju Sikha izvan njihove rodne države Punjab u Indiji.

Izvor: Agencije