Italija donijela oštrije mjere za odvraćanje migranata

Potez je uslijedio nakon što je gotovo 10.000 migranata stiglo na južni italijanski otok Lampedusu prošle sedmice, što je ozbiljno narušilo vjerodostojnost desničarske premijerke Giorgie Meloni.

U ovoj godini u Italiju je stiglo više od 127.000 migranata, prema vladinim podacima, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine (Reuters)

Italijanska vlada, suočena s porastom dolazaka migranata, donijela  je mjere kojima produžuje vrijeme njihova zadržavanja i osigurava povratak u domovinu većeg broja ljudi koji nemaju zakonsko pravo na boravak, rekli su vladini dužnosnici.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je gotovo 10.000 migranata stiglo na južni italijanski otok Lampedusu prošle sedmice, što je ozbiljno narušilo vjerodostojnost desničarske premijerke Giorgie Meloni, koja je prošle godine preuzela vlast obećavajući suzbijanje ilegalne imigracije, prenosi Hina.

Meloni je na početku sastanka vlade izjavila da bi migranti koji čekaju repatrijaciju trebali biti zadržani šest mjeseci, s mogućnošću produženja na 18 mjeseci, umjesto sadašnja tri mjeseca.

“To će biti dovoljno vremena ne samo za obaviti potrebne procjene, već i za provesti repatrijaciju onih koji ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu”, rekla je Meloni.

Izvori su rekli da je vlada ubrzo odobrila tu mjeru, kao i osnivanje novih centara za zadržavanje u udaljenim područjima. Meloni je rekla da Italija mora povećati kapacitet takvih objekata jer su oslabljeni “godinama imigracijskih politika”.

Dolazak u Italiju

Prema italijanskom zakonu, migranti koji se suočavaju s repatrijacijom mogu biti zadržani ako se ne mogu odmah protjerati. Većina migranata, kako kažu dužnosnici, dolazi u Italiju iz ekonomskih razloga i stoga nemaju pravo na azil.

Prošli pokušaji zadržavanja migranata uglavnom su propali, jer su zadržani često izlazili iz centara i često se upuštali na put prema bogatijim zemljama sjeverne Evrope.

Italijanska koalicija za građanske slobode i prava (CILD) opisala je centre za zadržavanje kao “crne rupe” gdje se događaju ozbiljna kršenja temeljnih prava te tvrdi da su skupi i neefikasni.

U aprilu je italijanski parlament odobrio mjere za otvaranje novih centara za migrante koji čekaju rješenje zahtjeva za azil, kao i više objekata za zadržavanje migranata koji se suočavaju s protjerivanjem. Za to je u iduće dvije godine izdvojeno gotovo 20 miliona eura.

U ovoj godini u Italiju je stiglo više od 127.000 migranata, prema vladinim podacima, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Izvor: Agencije