Četiri zemlje pozvale Iran da vrati akreditacije stručnjacima IAEA-e

Teheran je 2015. potpisao nuklearni sporazum kojim se drastično ograničava obogaćivanje urana i dopuštaju stroge provjere IAEA-e.

Iran godinama odbacuje optužbe zapadnih dužnosnika da se pokušava domoći nuklearnog oružja (EPA)

Njemačka, Francuska, Britanija i SAD pozvale su Iran da “odmah poništi” svoju odluku o oduzimanju akreditacija ključnim stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA-e) za inspekciju nuklearnog arsenala te zemlje, prenosi Hina.

“Iran mora odmah poništiti ova smjenjivanja inspektora i u potpunosti sarađivati ​​s Agencijom kako bi im omogućio da provjere da je iranski nuklearni program isključivo miroljubiv”, rekli su stalni predstavnici četiri zemalje pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u zajedničkoj izjavi.

Odluka Irana da povuče akreditaciju nekoliko iskusnih inspektora IAEA-e potkopala je rad agencije, stoji u saopćenju.

Četiri zemlje će “nastaviti pružati snažnu podršku IAEA-i i međunarodnom režimu provjere zaštitnih mjera na kojem se oslanja svjetska sigurnost”, dodaje se u zajedničkoj izjavi.

Ograničavanje inspekcije

U subotu je šef IAEA-e Rafael Grossi oštro kritizirao potez Irana u službenom saopćenju za javnost, nazvavši ga “nesrazmjernim i bez presedana”.

Također je pozvao zemlju da preispita svoju odluku.

Teheran je 2015. potpisao nuklearni sporazum kojim se drastično ograničava obogaćivanje urana i dopuštaju stroge provjere IAEA-e. Taj je potez bio usmjeren na smanjenje nuklearnog naoružanja u zemlji.

Nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, Teheran je počeo obogaćivati ​​uran i ograničavati inspekcije IAEA-e.

Izvor: Agencije