Bolest na poplavljenom istoku Libije bi mogla izazvati drugu razornu krizu

Misija UN-a je iznijela posebnu zabrinutost zbog zagađenja vode za piće i nedostatka sanitarija i kanalizacije od rušenja dvije brane od oluje Daniel u Derni.

Katastrofa je donijela rijetko jedinstvo Libiji, podijeljenoj od 2014. godine nadvoje između rivalskih vlasti (Reuters)

Nakon što su libijske vlasti prijavile širenje dijareje među stanovnicima poplavljenog grada Derne koji su pili kontaminiranu vodu, Misija Ujedinjenih naroda za podršku Libiji je upozorila da bi širenje crijevnih bolesti u tom kraju, gdje su poplave prošle sedmice ubile više od 11.000 ljudi, bilo “druga razorna kriza” koju bi bilo teško prevazići.

Misija UN-a je u saopštenju iznijela posebnu zabrinutost zbog zagađenja vode za piće i nedostatka sanitarija i kanalizacije od rušenja dvije brane od oluje Daniel u Derni, prenosi Beta.

Misija je saopštila da u Libiji djeluje devet agencija UN-a koje pomažu otklanjanje posljedica poplave i rade na sprečavanju širenja bolesti, a Svjetska zdravstvena organizacija je poslala 28 tona medicinskog materijala.

Šef libijskog Centra za borbu protiv zaraznih bolesti Haider AlSaeih je rekao da je u subotu bar 150 ljudi imalo dijareju nakon što su pili zagađenu vodu u Derni.

Rijetko jedinstvo

Katastrofa je donijela rijetko jedinstvo Libiji, podijeljenoj od 2014. godine nadvoje između rivalskih vlasti. Obje strane imaju različite međunarodne pokrovitelje i sukobljene naoružane milicije.

Međutim, obje vlade su poslale humanitarne timove u Dernu, ali pružanje pomoći ometaju loša koordinacija, teškoće u dostavljanju u najteže pogođena područja i uništena sva infrastruktura Derne i puteva do nje.

Ministar zdravlja istočne libijske vlade koja vlada i Dernom, Othman Abdul Jalil, rekao je u nedjelju da je počela  vakcinacija protiv bolesti koje se obično javljaju poslije poplava.

Organizacija UN-a za nauku i kulturu UNESCO je saopštila da je zabrinuta za stanje arheološki važnih ruševina Kirene, drevnog grčko-rimskog grada 60 kilometara istočno od Derne.

Izvor: Agencije