WHO poziva Kinu da omogući ‘potpuni pristup’ kako bi se utvrdilo porijeklo korona virusa

Virus se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine, a zatim se proširio po cijelom svijetu, uzrokujući smrt gotovo 9 miliona ljudi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus potvrdio je da je organizacija spremna poslati novi tim istražitelja u Kinu kako bi ispitali porijeklo korona virusa (Reuters)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus potvrdio je da je organizacija spremna poslati novi tim istražitelja u Kinu kako bi ispitali porijeklo korona virusa. Pozvao je Peking da bude transparentan u razmjeni podataka, istraga i rezultata.

Direktor SZO-a izjavio je u intervjuu za novine Financial Times objavljenom u nedjelju: “Vršimo pritisak na Kinu da nam omogući potpuni pristup”. Tražio je od  država da pokrenu ovo pitanje tokom svojih bilateralnih sastanaka s Pekingom kako bi ga pozvali da surađuje.

Istakao je da je organizacija ranije pisala Kini tražeći od nje da dostavi informacije o porijeklu virusa, pojasnivši da se SZO spreman poslati drugi tim koji će istražiti ovaj slučaj pitanje ako se Peking s tim složi.

Prva istraga

Vrijedi napomenuti da je tim stručnjaka na čelu sa SZO-om i u pratnji kineskih naučnika provodio istragu u Kini početkom 2021. godine. U zajedničkom izvještaju dvije strane sugeriraju da je virus prenijela životinja posrednik sa šišmiša na ljude, što se možda desilo na tržnici.

Otkako je sprovedena ranija istraga, tim SZO-a se više nije mogao vratiti u Kinu, iako su ponavljani zahtjevi da se to dopusti.

Nove mutacije virusa

Komentari direktora SZO-a dolaze u vrijeme kada se zdravstvene vlasti i farmaceutske kompanije širom svijeta utrkuju oko ažuriranja vakcina za borbu protiv novih varijanti korona virusa.

Ghebreyesus je dugo vršio pritisak na Kinu da podijeli informacije koje ima o porijeklu korona virusa, rekavši da sve pretpostavke ostaju na snazi ​​dok Peking ne poduzme ovaj korak.

Virus se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhanu u decembru 2019. godine, a zatim se proširio po cijelom svijetu, uzrokujući smrt gotovo 9 miliona ljudi.

Izvor: Agencije