Skandal u Poljskoj: Diplomate prodavale lažne šengenske vize

Prema pisanju medija, za izdavanje viza za šengenski prostor su podnositelji zahtjeva u Indiji plaćali i do 40.000 eura.

Opozicija optužuje vladu za licemjerje, jer, dok dižu žičanu ogradu u namjeri da zaustave izbjeglice, njezini diplomati prodaju lažne vize (EPA)

Zaposlenici u poljskim diplomatskim predstavništvima u Africi, Aziji i Bliskom Istoku optuženi su za primanje mita u zamjenu za izdavanje viza za šengenski prostor, javljaju njemački mediji u ponedjeljak, prenosi Hina.

“Ovo je najveći skandal u Poljskoj u 21. stoljeću”, rekao je lider opozicije i kandidat liberalno-konzervativne Građanske platforme (PO) ne predstojećim izborima Donald Tusk komentirajući pokretanje istrage protiv sedmero pripadnika poljske diplomatije i hapšenje tri osobe kojima se prebacuje mito i korupcija u vezi s izdavanjem viza za šengensko područje.

Tusk i neki opozicioni mediji poput dnevnika Gazeta Wyborcza govore o izdavanju više od 250.000 radnih viza za Poljsku, a time i za šengenski prostor, koje su u posljednjih trideset mjeseci izdane u diplomatskim predstavništvima Poljske u Africi i Aziji.

Krajem augusta je bez obrazloženja otpušten zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za konzularna predstavništva Piotr Wawrzyk, a njegov odjel je pretražio poljski antikorupcijski ured CBA.

‘Licemjerna politika’

Prema pisanju medija, za izdavanje viza za šengenski prostor su podnositelji zahtjeva u Indiji plaćali i do 40.000 eura.

Isti izvori navode kako su mnogi s poljskim vizama prešli u Njemačku.

Tusk je vladajućoj stranci PiS prebacio “licemjerje” zbog toga što s jedne strane blokira kompromis EU o politici prema azilantima, a s druge strane njezini diplomati za mito izdaju bespravne vize.

Nekoliko sedmica uoči izbora u Poljskoj vladajući PiS odbacuje optužbe opozicije i dijela medija.

“Nema tu nikakvog skandala. Radi se o glupoj i kriminalnoj ideji nekoliko osoba koje nemaju nikakve veze s vladom”, saopćio je predsjednik vladajućeg PiS-a Jaroslaw Kaczynski.

Izvor: Agencije