SAD i Iran razmijenili zatvorenike nakon transfera od šest milijardi dolara

SAD i Iran oslobodili su po pet osoba koje su držele svaka prema sporazumu o razmjeni koji također uključuje prijenos odmrznute iranske imovine od šest milijardi dolara iz Južne Koreje.

Američki predsjednik Joe Biden zahvalio je Kataru, Omanu, Švicarskoj i Južnoj Koreji na njihovoj ulozi u pregovorima o razmjeni zarobljenika s Iranom (Reuters)

Pet američkih državljana sletjelo je u Dohu nakon što su otputovali katarskim avionom iz Irana u razmjeni za pet Iranaca puštenih iz američkih zatvora u rijetkom dogovoru dvije zemlje uz posredovanje Katara i odmrzavanje šest milijardi dolara iranske imovine.

Američki predsjednik Joe Biden zahvalio je Kataru, Omanu, Švicarskoj i Južnoj Koreji na njihovoj ulozi u pregovorima o razmjeni zarobljenika s Iranom.

“Posebno zahvaljujem katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu, i sultanu Omana, Haithamu bin Tariqu, koji su obojica pomogli u postizanju ovog sporazuma tokom mnogih mjeseci teške i principijelne američke diplomatije”, rekao je Biden u izjavi.

Bijela kuća objavila je izjavu nakon što je pet oslobođenih američkih zatvorenika sletjelo u Dohu, u Kataru.

Al Jazeerin reporter Imran Khan javio je da se raspoloženje na pisti u Dohi “značajno promijenilo” dolaskom leta iz Teherana.

Osjećaj olakšanja

“Postoji vidljiv osjećaj stvarnog olakšanja”, rekao je Khan, izvještavajući sa aerodroma.

Avion s pet američkih državljana s dvojnim državljanstvom sletio je u katarsku prijestolnicu Dohu, a očekuje se da će se novopušteni zatočenici potom ukrcati na let za Sjedinjene Američke Države.

Katarski avion poletio je iz Teherana pošto je SAD-u i Iranu rečeno da je novac prebačen na račune u Kataru, prenosi Hina.

Visoki dužnosnik Bijele kuće potvrdio je ranije da je pet američkih državljana koji su bili u iranskim zatvorima, te dvije žene, članice njihovih supruge, napustilo Iran u okviru razmjene zatvorenika.

Pet Amerikanaca s dvojnim državljanstvom prebacuju se u Dohu i zatim u SAD, a zauzvrat oslobađa se pet iranskih državljana iz zatvora u SAD-u.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da će se dvojica Iranaca vratiti u Iran, a dvojica će na vlastiti zahtjev ostati u SAD-u. Jedan će se pridružiti porodici u trećoj zemlji, dodao je.

Glasnogovornik Naser Kanani rekao je da će novac, blokiran u Južnoj Koreji nakon što je SAD postrožio sankcije Iranu 2018, biti dostupan Teheranu u ponedjeljak.

Novac za humanitarne svrhe

Po dogovoru, Katar će osigurati da novac bude potrošen za humanitarnu robu kao što su hrana i lijekovi.

Iranski dužnosnici rekli su da su petorica Iranaca koje će SAD osloboditi Mehrdad Moin-Ansari, Kambiz Atar-Kashani, Reza Sarhangpur-Kafrani, Amin Hasanzadeh i Kaveh Afrasiabi. Afrasiabi će ostati u SAD-u.

Dogovor – koji je prvi put objavljen 10. augusta – uklonit će veliku nesuglasicu između Washingtona i Teherana, iako su suparničke strane i dalje duboko u sukobu oko niza pitanja.

Nije bilo naznaka da bi sporazum o zatvorenicima potaknuo vraćanje Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015., prema kojem je Teheran smanjio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija protiv svoje ekonomije.

Novinar Al Jazeere Imran Khan, koji izvještava sa međunarodnog aerodroma u Dohi, javio je ranije da je šest milijardi dolara oslobođenih sredstava Irana, što je dio dogovora, prvo prebačeno u Švicarsku iz Južne Koreje prije nego što je prebačeno u Katar.

“Šest milijardi dolara zapravo je vrlo kontroverzno. Unutar SAD-a, republikanci kažu da je to zapravo plaćanje otkupnine za zatvorenike”, rekao je Khan. “[Američki predsjednik Joe] Biden kaže da je ovo jednostavno jedini način da se zatvorenici oslobode.”

Iran zaradio novac prodajom nafte Južnoj Koreji

Nezamrznuta iranska sredstva u vrijednosti od šest milijardi dolara prebačena su na bankovne račune u Dohi, citiran je katarski dužnosnik, što je pokrenulo američko-iransku razmjenu zarobljenika.

Katarski avion bio je u pripravnosti u Iranu kako bi prevezao pet američkih zatvorenika i dva člana porodice u Dohu, izvijestila je novinska agencija Reuters.

Iran je zaradio šest milijardi dolara prodajom nafte Južnoj Koreji, koja je zamrznula sredstva nakon što su Sjedinjene Države pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom ponovno uvele sankcije nakon što se on povukao iz ključnog nuklearnog sporazuma.

Izvor: Al Jazeera i agencije