Rusija stavlja pod državno upravljanje imovinu nobelovca Muratova

Uredbom su navedene štamparije koje kontroliše Muratov u pet gradova, čije je upravljanje prešlo na Federalnu agenciju za upravljanje imovinom.

Muratov pokušava poništiti svoju oznaku 'stranog agenta' od vlasti u Rusiji (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin prenio je imovinu koju kontroliše ruski novinar Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrade, na privremeno državno upravljanje, navodi se u danas objavljenom predsjedničkom dekretu.

Norveški izdavač Amedia je u aprilu 2022. godine prepustio kontrolu nad svojim ruskim štamparijama u vlasništvo Muratova, novinara, voditelja, urednika i kolaureata Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu.

Nekadašnja imovina Amedije u Rusiji i dalje nosi ime kompanije, a uredbom su navedene štamparije u pet gradova čije je upravljanje prešlo na Federalnu agenciju za upravljanje imovinom.

Muratov pokušava poništiti svoju oznaku “stranog agenta” od vlasti u Rusiji, objavila je ovog mjeseca Novaja gazeta, novine koje on uređuje, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ukazi o kontroli imovine četiri zapadne kompanije

Novaja gazeta je ranije koristila Amedijine štamparije, ali su novine prekinule izdavanje u Rusiji 2022. godine kao odgovor na zakon koji nameće oštre kazne za diskreditaciju akcija ruske vojske u Ukrajini.

Mnogi novinari su se od tada ponovo okupili u okviru nove publikacije u Latviji.

Dmitrij Andrejevič Muratov je dobio Nobelovu nagradu za mir 2021. godine zajedno sa finskom novinarkom Marijom Ressa za “njihova nastojanja da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir”.

Putin je ove godine potpisao ukaze o privremenoj kontroli imovine u vlasništvu četiri zapadne kompanije u Rusiji, uključujući i postavljanje nećaka čečenskog lidera Ramzana Kadirova u julu na čelo podružnice francuskog proizvođača jogurta Danone.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada