Rusija i Ukrajina iznose argumente pred Međunarodnim sudom pravde

Ukrajina je slučaj iznijela pred Međunarodni sud pravde, najviši sud Ujedinjenih naroda, samo nekoliko dana nakon ruske invazije 24. februara prošle godine.

Međunarodni sud pravde u Hagu (AP)

Rusija i Ukrajina iznijet će u ponedjeljak argumente pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u slučaju u kojem Moskva tvrdi da je invaziju na Ukrajinu pokrenula kako bi spriječila navodni genocid.

Ukrajina je slučaj iznijela pred najviši sud Ujedinjenih naroda samo nekoliko dana nakon ruske invazije 24. februara prošle godine.

Kijev smatra da Rusija krši međunarodno pravo tvrdnjom da je invazija bila opravdana kako bi se spriječio navodni genocid u istočnoj Ukrajini.

Ruski dužnosnici nastavljaju optuživati Ukrajinu da čini genocid, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija želi da se slučaj odbaci i ne priznaje nadležnost ICJ-a.

Saslušanja, koja bi trebala trajati do 27. septembra, neće se baviti meritumom, nego će će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.

Bit će saslušane 32 zemlje

Moskva kaže da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o cjelokupnoj legalnosti vojne akcije.

Ukrajina je već ostvarila manju pobjedu kada je ICJ odlučio u njenu korist u preliminarnoj odluci u tom slučaju u martu prošle godine.

Na temelju toga, sud je naredio Rusiji da odmah prekine s vojnim operacijama u Ukrajini.

Sud će, također, saslušati 32 druge zemlje, od kojih sve podržavaju tvrdnju Ukrajine da je ICJ nadležan i da treba nastaviti sa slučajem.

I dok je Rusija dosad ignorirala naredbe ICJ-a da zaustavi vojne operacije, a sud nema način na provede svoje odluke, stručnjaci kažu da će eventualna presuda u korist Ukrajine biti važna za eventualna buduća potraživanja ratne odštete.

Povelja o genocidu UN-a iz 1948. definira genocid kao zločin počinjen “s namjerom uništenja, u cijelosti ili djelimično, nacionalne, etničke, rasne ili religiozne grupe kao takve.”

Izvor: Agencije