Rekordan broj kineskih vojnih aviona oko Tajvana

Tajvan je upozorio da bi aktuelne vojne aktivnosti Kine mogle lako dovesti do povećanja tenzija kao i pogoršanja regionalne sigurnosti.

Tokom 24 sata 103 kineska vojna aviona uočena su u blizini Tajvana, što je apsolutni rekord (EPA)

Tajvanska vojska registrovala je 103 aviona kineske armije koji su se približili tom ostrvu u jednom danu, što je rekordan broj letjelica koje je Peking uputio u to područje za 24 sata, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana, prenosi Tanjug.

“Od jutra 17. septembra do jutra 18. septembra, Ministarstvo odbrane pratilo je aktivnosti ukupno 103 aviona, što je rekordan broj u posljednje vrijeme i predstavlja ozbiljan izazov za sigurnost u Tajvanskom moreuzu i regionu“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Navode da bi aktuelne vojne aktivnosti Kine mogle lako dovesti do povećanja tenzija kao i pogoršanja regionalne sigurnosti.

“Pozivamo Peking da preuzme odgovornost i odmah zaustavi takve jednostrane destruktivne akcije“, navodi se u saopštenju tajvanske vojske, prenosi Reuters.

Tenzije oko Tajvana, koji Kina smatra svojom teritorijom, značajno su pogoršane nakon posjete bivše predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi otoku početkom augusta prošle godine.

‘Olujno more’

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen je početkom aprila posjetila SAD gdje se sastala s najvišim čelnicima SAD-a, što je izazvalo velike reakcije Kine.

Peking je poručio da predsjednica Tsai Ing-wen gura Tajvan u “olujna mora”, a Kina je održala vojne vježbe kao odgovor na sastanak Tsai s predsjednikom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji, te je upozorila da će reagirati  “protiv dosluha separatističkih snaga i vanjskih sila”.

Tsai je kazala da je prekookeansko putovanje, u sklopu kojega se sastala s McCarthyjem u SAD-u te je bila u Gvatemali i Belizeu, svijetu pokazalo odlučnost Tajvana da brani slobodu i demokratiju.

Putovanje je razbjesnilo Peking, koji je odgovorio višednevnim vojnim vježbama, čiji je cilj pokazati da može nasilno preuzeti kontrolu nad Tajvanom.

Kina na Tsai gleda kao na separatistkinju te je odbacila njene pozive na razgovore.

Tsai kaže da želi mir, ali da će njena vlada braniti Tajvan ako bude napadnut.

“Tsai Ing-wen je donijela opasnost Tajvanu. Tsai Ing-wen je gotovo u potpunosti stala na stranu SAD-a, gurajući Tajvan u olujno more”, rekla je glasnogovornica kineskog Ureda za tajvanska pitanja Zhu Fenglian.

Izvor: Agencije