London: Optužbe protiv Russella Branda su vrlo ozbiljne i zabrinjavajuće

Policija je zamolila sve koji vjeruju da su bili žrtve seksualnog napada glumca i komičara da se jave, rekao je glasnogovornik premijera.

Russel Brand je rekao da je suočen s nizom agresivnih napada (Reuters)

Downing Street je opisao optužbe četiri žene protiv britanskog komičara i glumca Russella Branda kao “vrlo ozbiljne i zabrinjavajuće”.

Brand, kojem je 48 godina, optužen je za silovanje, napad i emocionalno zlostavljanje između 2006. i 2013, kada je bio na vrhuncu slave radeći za BBC, Channel 4 i glumeći u holivudskim filmovima.

Brand žestoko poriče optužbe, koje također uključuju tvrdnje o kontrolirajućem, nasilnom i predatorskom ponašanju, i rekao je u videu objavljenom na internetu u petak navečer da su svi njegovi odnosi bili “saglasni”.

Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka rekao je: “Ovo su vrlo ozbiljne i zabrinjavajuće optužbe”.

“Metropolitanska policija zamolila je sve koji vjeruju da su bili žrtve seksualnog napada da se jave i razgovaraju s policajcima”, dodao je, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Brand pobija optužbe

BBC, Channel 4 i Banijay UK, koji su kupili Endemol, kompaniju koju je Channel 4 naručio za proizvodnju spin-off emisija Big Brothera koje je Brand vodio, pokrenuli su istrage o Brandovom ponašanju dok je radio na njihovim programima.

Optužbe, koje su detaljno iznesene u zajedničkoj istrazi Timesa, Sunday Timesa i Dispatchesa Channela 4, uključuju ženu koja kaže da je bila seksualno napadnuta tokom tromjesečne veze s Brandom kad je imala 16 godina i još bila u školi.

Druga žena je rekla da je silovana u Brandovoj kući u Los Angelesu.

Brand je rekao da je suočen s “nizom agresivnih napada”.

“Usred ovog niza začuđujućih, prilično baroknih napada postoje vrlo ozbiljne optužbe koje apsolutno pobijam”, rekao je u video izjavi.

Izvor: Agencije