Ukrajinski komandant Sirski: Kliščivka očišćena od Rusa

Kontrola nad Kliščivkom mogla bi pomoći ukrajinskoj vojsci da opkoli Bahmut, koji je Rusija zauzela u maju nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu.

Ukrajina je oslobodila Kliščivku, nekoliko dana nakon preuzimanja kontrole nad Andrivkom (Reuters)

Ukrajina je rekla da je vratila istočno selo Kliščivka, što predstavlja drugi značajan uspjeh Ukrajine u tri dana u njezinoj višemjesečnoj protuofanzivi protiv ruske vojske.

Selo leži na uzvišenju oko 9 km južno od Bahmuta i sedmicama je bilo poprište intenzivnih borbi.

“Danas bih želio posebno pohvaliti vojnike koji, korak po korak, vraćaju Ukrajini ono što joj pripada, tačnije na području Bahmuta”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju naciji u nedjelju.

Proboj u Kliščivku dolazi nekoliko dana nakon što je Kijev rekao da je preuzeo kontrolu nad malenim obližnjim selom Andrivka i dok se Zelenski priprema za svoju drugu ratnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, ključnom savezniku.

Zelenski je rekao da Kijev “priprema nova odbrambena rješenja za Ukrajinu” te da su “zračna odbrana i artiljerija prioritet”, ne navodeći detalje. Ukrajina je u junu započela svoju protuofanzivu kako bi očistila ruske trupe sa svog teritorija.

Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga koji također operativno kontrolira protuofanzivu, objavio je video ukrajinskih trupa koje ističu plavo-žutu državnu zastavu na uništenim zgradama uz zvuk borbe u pozadini.

“Kliščivka je očišćena od Rusa”, rekao je na društvenim mrežama Sirski, koji je često posjećivao borbenu junu u Bahmutu kako bi osmislio strategiju i podigao moral vojnika.

Kliščivka je bila dom za oko 400 ljudi prije nego što je Moskva pokrenula svoju potpunu invaziju u februaru 2022., a zauzele su je ruske trupe u januaru ove godine.

Iz Moskve nije bilo riječi o njezinim položajima u tom području. Prethodno je Moskva demantirala izvještaje da su njezine trupe potisnute iz Andrivke.

Ilija Jevlaš, glasnogovornik ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da bi kontrola nad Kliščivkom mogla pomoći ukrajinskoj vojsci da opkoli Bahmut, koji je Rusija zauzela u maju nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu.

Jevlaš je rekao da je bitka nanijela “snažnu štetu” ruskim zračnodesantnim jedinicama, bataljonu Ahmat čečenskog vođe Ramzana Kadirova, Oluji-Z sastavljenoj od ruskih kriminalaca, vojnoj obavještajnoj službi ruskog Glavnog štaba i motoriziranim streljačkim jedinicama.

“Sada smo dobili bazu koja će nam u budućnosti omogućiti da nastavimo razvijati ofanzivne akcije i osloboditi našu zemlju od okupatora”, rekao je u televizijskoj izjavi.

Analitičari kažu da je zauzimanje dva sela važan napredak.

“Oslobađanje Kliščivka, kao i kontinuirani ukrajinski taktički dobici sjeverozapadno od Bahmuta su dobici od strateškog značaja jer omogućuju ukrajinskim snagama da fiksiraju značajan dio ruskih zračnih elemenata u području Bahmuta”, napisao je u svom dnevnom ažuriranju o borbama Institut za proučavanje rata ( ISW), think tank sa sjedištem u Washingtonu.

‘Stabilan’ napredak

Najnovije vijesti iz Kijeva stigle su dok je najviši američki vojni oficir pokušavao ublažiti nade u brzi napredak u protuofanzivi.

General Mark Milley, načelnik Zajedničkog štaba, rekao je da su napori bili “sporiji nego što su planeri predviđali”, ali su bili “stabilni”.

Odbacio je sugestije nekih da je ofanziva propala, tvrdeći da Ukrajina ima “mnogo preostale borbene moći, te da Ukrajinci nisu potrošena sila”.

Međutim, upozorio je: “Bit će potrebno dosta vremena da se vojno izbaci svih 200.000 ili više ruskih vojnika iz Ukrajine pod ruskom okupacijom. To je vrlo visoka letvica. Za to će trebati dosta vremena.”

Šef NATO-a Jens Stoltenberg također je upozorio da neće biti brzog kraja sukoba, u intervjuu objavljenom u nedjelju.

“Većina ratova traje duže nego što se očekivalo kada tek počnu”, rekao je Stoltenberg njemačkoj medijskoj grupi Funke.

“Stoga se moramo pripremiti za dugi rat u Ukrajini”, čak i ako svi žele brzi mir.

Kijev je također počeo napredovati protiv moskovskih snaga na jugu nakon što je izgradio zapadno oružje i regrutirao više vojnika za svoje jurišne jedinice.

Obavještajne informacije iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva sugeriraju da je bilo više napretka na južnom frontu, a ISW kaže da su ukrajinske snage vjerovatno “napravile značajan taktički proboj” duž dijela južne linije fronte.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u međuvremenu saopćilo da ruske snage jačaju svoju sekundarnu odbrambenu liniju oko okupiranog grada Tokmaka, oko 16 km iza južne borbene linije, usred “sve veće zabrinutosti Rusije oko ukrajinskih taktičkih prodora i proboja prve glavne odbrambene linije na sjeveru fronta”.

Izvor: Al Jazeera i agencije