Hipersonične rakete mijenjaju pravila igre, ali Amerika ih nema

Washington je uložio milijarde dolara u desetke programa za razvoj hipersonične tehnologije, ali napori su okončani ili neuspjehom ili su otkazani.

Peking je lansirao raketu iznad Južnog kineskog mora koja je letjela brzinom većom od 24.000 kilometara na sat (Reuters)

Američka vojska se utrkuje s vremenom da razvije hipersonično oružje koje može izbjeći većinu protivzračne odbrane, u vrijeme kada su Kina i Rusija daleko ispred nje u ovoj oblasti.

Američki list The Wall Street Journal (WSJ) ovim riječima započinje svoj izvještaj o ovoj vrsti oružja i spominje da je Peking lansirao raketu iznad Južnog kineskog mora koja je letjela brzinom većom od 15.000 milja na sat (više od 24.000 kilometara) dok je kružila oko svijeta.

List navodi da je Washington, tokom više od 60 godina, uložio milijarde dolara u desetke programa za razvoj vlastite verzije ove tehnologije.

Ovi napori su okončani ili neuspjehom ili su otkazani prije nego što su imali priliku za uspjeh.

Washington se nalazi pred velikim izazovom jer Kina i Rusija već posjeduju oružje ove vrste koje je spremno za upotrebu.

Ove godine pet milijardi dolara za oružje

Sharon Weinberger, urednica za teme nacionalne sigurnosti i vanjske politike u WSJ-u, koja je pripremila izvještaj, ističe da se Washington posljednjih desetljeća fokusirao na bitke protiv terorista i pobunjeničkih pokreta, ali je danas ponovo počeo upumpavati resurse u oblast hipersoničnog oružja.

Dodala je da budžet američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) za 2023. godinu uključuje više od pet milijardi dolara za oružje.

Također, Washington je mobilizirao i privatni sektor, uključujući ulagače rizičnog kapitala u Silicijskoj dolini, da pomognu u njegovom razvoju.

Što se tiče rakete koju je Kina testirala, autorica navodi da leti brzinom najmanje 20 puta većom od brzine zvuka i da može stići do bilo kojeg mjesta na Zemlji za manje od jednog sata.

Iako je probni let te rakete u ljeto 2021. godine završio tako što je pogodila metu unutar same Kine, ta operacija je, prema urednici, poslala udarne valove kroz Washington.

Konvencionalni eksploziv ili nuklearne glave

WSJ je opravdanje za ovaj udarni val pripisao činjenici da ovo oružje može napadati ekstremnom brzinom, može se ispaljivati sa velikih udaljenosti i u stanju je izbjeći većinu protivzračne odbrane.

Pored toga, ima sposobnost da nosi konvencionalni eksploziv ili nuklearne bojeve glave.

Vezano za razlog američkog kašnjenja, Weinberger kaže da se problemi Pentagona u razvoju hipersoničnog oružja protežu od vrha do dna hijerarhije moći i donošenja odluka, počevši od neuspjelih testova leta i neadekvatne infrastrukture za testiranje, pa do nedostatka jasnog i sveobuhvatnog plana za raspoređivanje oružja.

Kaže kako to izaziva zabrinutost među nekim bivšim zvaničnicima, s obzirom na potencijalnu nesposobnost najnaprednijih američkih ratnih brodova u Južnom kineskom moru da se suoče s bilo kakvim hipersoničnim napadom, navodi autorica.

Weinberger je objasnila da ove rakete imaju mogućnost letenja na malim visinama i manevriranja u letu, što povećava poteškoće njihovog otkrivanja radarom ili satelitima, zbog čega je presretanje ovih raketa postojećim sistemima protuzračne odbrane gotovo nemoguće.

U Pentagonu informacije smatraju ‘povjerljivim’

Najveći izazov za Pentagon u proizvodnji ovog oružja je, kako navodi urednica, da odluči, nakon mnogo godina i potrošenog novca, koju vrstu hipersoničnih sposobnosti želi u svom arsenalu.

Istakla je da američka vojska trenutno nastoji razviti dva različita tipa hipersoničnog oružja: krstareće rakete, koje koriste mlazni motor poznat kao scramjet, i klizna vozila koja se lansiraju iz zraka, a zatim velikom brzinom klize do ciljeva.

U tom kontekstu, Laboratorija za istraživanje američke ratne avijacije prošle godine je dodijelila ugovor vrijedan 334 miliona dolara Leidosu, velikoj odbrambenoj kompaniji, za rad na tehnologiji za projekat hipersonične letjelice pod nazivom “Mayhem”.

Međutim, urednica ističe da je glavni tehnološki stručnjak u Ministarstvu odbrane SAD-a odbio govoriti o naporima Pentagona da razvije hipersoničnu letjelicu, rekavši da je to “povjerljivo”.

Izvor: Al Jazeera