Biden će u UN-u tražiti proširenje Vijeća sigurnosti

Trenutno ovaj organ UN-a ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, Sjedinjene Američke Države i Francusku.

Deset članica Vijeća, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova (Reuters)

Američki predsjednik Joseph Biden će u svom govoru na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija potvrditi želju Washingtona za proširenjem Vijeća sigurnosti UN-a, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby, prenosi agencija Tanjug.

„Vrijeme je da pogledamo arhitekturu Vijeća sigurnosti. Mislimo da ona mora biti inkluzivnija i sveobuhvatnija“, rekao je Kirby u intervjuu za Daily Telegraph i napomenuo kako će Biden ove sedmice u svom govoru podržati proširenje Vijeća sigurnosti UN-a.

Trenutno ovaj organ UN-a ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, Sjedinjene Američke Države i Francusku. Svaka od ovih država ima pravo veta. Deset članica Vijeća, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova.

Indija, Brazil, Njemačka, Japan

Predstavnici američke administracije su više puta govorili o potrebi reforme Vijeća sigurnosti UN-a. Konkretno, Biden je tokom svog govora prošle godine na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN rekao kako bi Washington podržao povećanje broja stalnih i nestalnih predstavnika u Vijeću sigurnosti UN, uključujući i na račun zemalja Afrike i Latinske Amerike.

Sjedinjene Američke Države podržavaju davanje Indiji statusa stalne članice, a pored toga, prema pisanju Daily Telegrapha, Washington bi želio vidjeti i Njemačku i Japan u reformiranom Vijeću sigurnosti.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN uz obavezno prisustvo neke od afričkih država, prenio je Tanjug pozivajući se na TASS.

Izvor: Agencije