Američke sankcije bivšem iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu

Ahmedinejad je omogućio nezakonito pritvaranje američkih građana, uzrokujući nemjerljivu bol i patnju za žrtve i njihove porodice, kaže se u objašnjenju.

Mahmoud Ahmedinejad bio je predsjednik Irana od 2005. do 2013. godine (Arhiva)

Nakon razmjene zarobljenika između Washingtona i Teherana, američki predsjednik Joe Biden najavio je u ponedjeljak nove sankcije bivšem iranskom predsjedniku i Ministarstvu obavještajnih poslova te zemlje.

Današnje sankcije usmjerene su protiv Mahmouda Ahmadinejada, bivšeg predsjednika Irana od 2005. do 2013. godine jer je omogućio nezakonito pritvaranje američkih građana, uzrokujući nemjerljivu bol i patnju za žrtve i njihove obitelji, navodi se u objašnjenju sankcija nametnih bivšem iranskom predsjedniku, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Sankcije se oslanjaju na autoritet Zakona o vraćanju talaca i preuzimanju talaca iz 2020, podstaknutog dugotrajnim zatočeništvom američkog državljanina Roberta Levinsona koji je zatočen 2007. godine i pretpostavlja se da umro u zatvoru.

SAD traži ‘potpuni izvještaj’ o Bobu Levinsonu

“Odbijanje iranskog režima da odgovori na ono što se dogodilo Robertu Levinsonu izazvalo je nepodnošljivu bol i patnju Levinsonu, njegovoj obitelji i onima kojima je stalo do njega. Administracija predsjednika Bidena poziva iranski režim da objavi potpuni izvještaj o tome što se dogodilo Bobu Levinsonu, od njegovog početnog zatočeništva do njegove vjerojatne smrti”, navodi se u saopćenju iz ministarstva finansija.

State Department je istodobno označio MOIS – Iransku obavještajnu agenciju –  kao odgovornu u izravnom ili neizravnom uključivanju ili odgovornom za naređivanje, kontroliranje ili na drugi način usmjeravanje uzimanja državljanina SAD-a kao taoce ili nezakonitog pritvaranja američkih državljanina u inozemstvu.

Izvor: Al Jazeera