Sullivan razgovarao sa šefom kineske diplomatije

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost je s Wangom Yiem na Malti održao ‘iskrene, sadržajne i konstruktivne’ razgovore.

Jake Sullivan se posljednji put sastao s Wangom Yiem u Beču u maju (EPA)

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yiem na Malti ovog vikenda, saopćili su kineski i američki zvaničnici.

Kinesko Ministarstvo vanjskh poslova saopćilo je da je Wang održao “iskrene, sadržajne i konstruktivne” razgovore sa Sullivanom o stabilizaciji i poboljšanju kinesko-američkih odnosa.

Sullivanov sastanak s Wangom bio je posljednji u nizu razgovora na visokom nivou između američkih i kineskih zvaničnika kako bi se pripremio sastanak predsjednika SAD-a Joe Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga kasnije ove godine.

Sullivan se posljednji put sastao sa Wangom u Beču u maju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Komunikacija između dvije zemlje

Biden je ovog mjeseca izrazio razočaranje zbog toga što Xi nije učestvovao na samitu lidera G20 u Indiji, ali je rekao da će se sastati s kineskim predsjednikom, ne precozirajući kada.

Sljedeća prilika da se Biden sastane s Xijem je samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u San Franciscu u novembru.

Američka ministrica za trgovinu Gina Raimondo, državni sekretar Antony Blinken i ministrica finansija Janet Yellen posjetili su Kinu tokom ove godine kako bi se osigurala kontinuirana komunikacija između dvije zemlje usred tenzija koje su se povećale nakon što je američka vojska oborila kineski balon koji je navodno bio za nadzor, a koji je letio iznad Amerike.

Biden i Xi su se posljednji put sastali 2022. godine, na marginama samita G20 na indonežanskom otoku Bali.

Izvor: Agencije