Palestinski grad Jericho na listi svjetske baštine

Jedan od najstarijih kontinuirano nastanjenih gradova na zemlji dio je Zapadne obale pod okupacijom Izraela, kojim upravlja međunarodno priznata Palestinska uprava.

Moderni grad Jericho je glavna turistička destinacija na palestinskim teritorijama (EPA)

Na konferenciji Ujedinjenih naroda izglasano je da se drevni grad Jericho na okupiranoj Zapadnoj obali stavi na listu svjetske baštine.

Jericho je jedan od najstarijih kontinuirano nastanjenih gradova na zemlji i dio je Zapadne obale pod okupacijom Izraela kojim upravlja međunarodno priznata Palestinska uprava, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Odluka je donesena na sjednici Komiteta UN-a za svjetsku baštinu u Rijadu, prijestolnici Saudijske Arabije, pod pokroviteljstvom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN-a, UNESCO.

Izrael je izašao iz te organizacije 2019. godine, optuživši je za pristrasnost i umanjenje veze jevrejske države sa Svetom zemljom.

Također se protivio učlanjenju Palestine kao države članice u tu organizaciju UN-a, ali je i dalje potpisnik Konvencije o svjetskoj baštini i poslao je delegaciju na sjednicu u Rijad.

Glavna turistička destinacija

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, zajedno s Pojasom Gaze i Istočnim Jerusalemom, u ratu 1967. godine.

Palestinci teže da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu.

Izraelski lideri smatraju Zapadnu obalu biblijskim i kulturnim središtem jevrejskog naroda.

Mirovnih pregovora nije bilo više od desetljeća, a Izrael sada predvodi jedna od najnacionalističkijih i najreligioznijih vlada u historiji, pa je svaki potez ka palestinskoj državnosti gotovo nezamisliv.

Moderni grad Jericho je glavna turistička destinacija na palestinskim teritorijama, zbog historijskih mjesta i blizine Mrtvog mora.

Godine 2021. Palestinska uprava je objavila obnovu jednog od najvećih mozaika na Bliskom istoku u palati Jericho iz 8. stoljeća.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada