Kineske sankcije američkim firmama zbog prodaje oružja Tajvanu

Lockheed Martin direktno je učestvovao u prodaji američkog naoružanja Tajvanu, a Northrop Grumman u nekoliko drugih transakcija u kojima je Tajvan kupio američko naoružanje.

Kina tvrdi da je korporacija Lockheed Martin direktno učestvovala u prodaji američkog naoružanja Tajvanu (EPA)

Kina je odlučila uvesti sankcije dvjema američkim kompanijama zbog njihove umiješanosti u prodaju oružja Tajvanu, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Mao Ning.

Rekao je da je korporacija Lockheed Martin direktno učestvovala u prodaji američkog naoružanja Tajvanu, a da je Northrop Grumman učestvovala u nekoliko drugih transakcija u kojima je Tajvan kupio američko naoružanje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“U skladu sa Zakonom o sankcijama protiv stranih lica, Kina je odlučila uvesti sankcije tim američkim odbrambenim korporacijama”, kazao je Mao.

Peking najavio odlučan odgovor

Rekao je da američka vlada namjerno isporučuje oružje “kineskoj regiji Tajvan”, ne obazirući se na protivljenje Pekinga, navodeći da to krši princip jedinstvene Kine, da je suprotno međunarodnom pravu i osnovnim normama koje reguliraju međunarodne odnose.

“SAD ide pogrešnim putem time što naoružava Tajvan”, naveo je Mao i dodao da Kina poziva SAD “da se iskreno pridržava principa jedinstvene Kine i odredbi tri zajednička saopćenja Kine i SAD-a”, kao i da zaustavi prodaju oržuja Tajvanu.

“U suprotnom, uslijedit će odlučan odgovor Kine”, kazao je Mao.

Izvor: Agencije