Ured za zaštitu ustavnog poretka u Bavarskoj prati rad AfD-a

Pokrajinski Ured za zaštitu ustavnog poretka smije pratiti aktivnosti desne Alternativa za Njemačku i o opažanjima obavještavati javnost, odlučio je sud.

Podmladak AfD-a je, nakon četverogodišnjeg posmatranja, 2019. proglašen ekstremističkom organizacijom (EPA)

Pokrajinski Ured za zaštitu ustavnog poretka smije pratiti aktivnosti desne populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) i o opažanjima obavještavati javnost, odlučio je Visoki upravni sud Bavarske u Minhenu.

“Ured za zaštitu ustavnog poretka s razlogom polazi od toga da unutar AfD-a postoje stremljenja koja su protivna Ustavu“, piše u obrazloženju presude vog suda, prenosi Hina.

Ured je odlučio u junu 2022. godine pokrenuti promatranje AfD-a kao cjelokupne stranke kako bi ocijenio postoje li protuustavna usmjerenja.

Za to se ured koristi materijalima dostupnim javnosti, ali i informacijama dobijenim kroz izvore tajnih službi, što uključuje rad doušnika unutar same stranke.

Protiv ove odluke je AfD podnio tužbu, koja je odlukom od petka odbijena.

Porast popularnosti na saveznom nivou

U obrazloženju se navodi kako je kroz aktivnosti, u međuvremenu raspuštenog ekstremno desnog ogranka AfD-a, kao i kroz aktivnosti omladine AfD-a, postojala opravdanost praćenja stranke.

Ovi dijelovi stranke posebno se ističu zastupanjem nacionalističkog svjetonazora i širenjem mržnje i netrpeljivosti prema muslimanima.

Odluka Visokog upravnog suda odnosi se samo na hitan zahtjev AfD-a za zabranom praćenja, dok se konačna odluka tek očekuje.

U mnogim drugim saveznim pokrajinama AfD ili dijelovi ove stranke pod prismotrom su Ureda za zaštitu ustavnog poretka, odnosno unutrašnjih tajnih službi.

Prema aktuelnim ispitivanjima javnog mnijenja, AfD je druga po snazi stranka u Njemačkoj na saveznom nivou, sa 22 posto podrške birača, dok je u većini istočnonjemačkih saveznih pokrajina ona i najjača politička stranka.

Izvor: Agencije