Nigerija: Hiljade ljekara otišlo u inostranstvo zbog loših uslova

Više od 5.000 doktora medicine migriralo je u Veliku Britaniju, SAD, UAE te druge afričke zemlje zbog neadekvatne naknade i nepovoljnih uslova za rad.

Nigerijci provode sate čekajući ljekarske preglede (Reuters)

Više od 5.000 doktora medicine u Nigeriji migriralo je u Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjene Arapske Emirate te druge afričke zemlje zbog neadekvatne naknade i nepovoljnih uslova za rad.

Emeka Orji, predsjednik Nigerijske asocijacije ljekara, kaže da ljekari u zemlji često pribjegavaju štrajkovima kako bi se zalagali za povećanje broja zaposlenih i poboljšanje plata, s ciljem sprečavanja potencijalnog kolapsa zdravstvenog sektora.

Rekao je da u zemlji ima oko 12.000 stalnih ljekara, a njegovo udruženje je prije pet godina imalo 16.000 članova, prenosi Anadolija.

“U periodu od pet godina izgubili smo između 5.000 i 7.000 doktora zbog odliva mozgova”, kazao je Orji.

Dodao je da je udruženje počelo razgovore s federalnom vladom nakon obustave štrajka ljekara 11. augusta.

Elita se liječi izvan Nigerije

Orji je izrazio zabrinutost zbog utjecaja odliva mozgova na zdravstveni sektor u zemlji.

“To je dovelo do povećanja vremena čekanja pacijenata u bolnicama, višestrukih otkazivanja operacija zbog neadekvatnih ljekara”, objasnio je.

Rekao je da udruženje prima sedmične izvještaje o ljekarima koji pate od depresije i slučajevima smrti povezanih s prekomjernim radom i opterećenjem.

Mnogi Nigerijci su rekli da provode sate čekajući ljekarske preglede, dok su nekima i nakon čekanja otkazani pregledi.

Ministar zdravstva i socijalne zaštite Ali Pate također je izrazio zabrinutost zbog odliva mozgova u zdravstvenom sektoru i medicinskom turizmu, obećavajući da će se uhvatiti ukoštac s tim izazovom.

Veliki broj nigerijske političke elite, uključujući bivšeg predsjednika Muhammadua Buharija, često putuje u inostranstvo, posebno u Veliku Britaniju, SAD, Njemačku, Saudijsku Arabiju i Egipat, na liječenje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada