Južna Koreja i SAD žele da Sjeverna Koreja i Rusija plate cijenu za vojnu saradnju

U Seulu se sastala Grupa za proširenu strategiju odvraćanja i konsultacije, u jeku zabrinutosti da su Pjongjang i Moskva razmatrali potencijalnu transakciju oružja.

Vojna saradnja Pjongjanga i Moskve u suprotnosti je s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a (Arhiva)

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države složile su se kako će učiniti da Sjeverna Koreja i Rusija “plate cijenu” za vojnu saradnju, pozivajući Moskvu da se “ponaša odgovorno” kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, izjavio je zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova.

U Seulu se sastala Grupa za proširenu strategiju odvraćanja i konsultacije (EDSCG), u jeku zabrinutosti da su Sjeverna Koreja i Rusija razmatrale potencijalnu transakciju oružja tokom nedavnih samita, prenosi Anadolija, pozivajući se na Yonhap News iz Seula.

Skupom su predsjedavali zamjenik ministra vanjskih poslova Južne Koreje Chang Ho-jin i zamjenik ministra odbrane Shin Beom-chul, dok su američku delegaciju predvodili državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Bonnie Jenkins i zamjenica podsekretara odbrane za politiku Sasha Baker.

Seul i Washington su upozorili da je vojna saradnja između Pjongjanga i Moskve u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i da će imati posljedice.

‘Produktivan’ sastanak Putina i Kima

“Nedavni izvještaji o potencijalnoj prodaji oružja između Sjeverne Koreje i Rusije su zabrinjavajući i svaki takav prenos oružja bio bi kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekla je Bonnie Jenkins na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Ponovila je da SAD ostaje pri stavu da bi se svaki nuklearni napad Sjeverne Koreje na Washington ili njene saveznike, uključujući Južnu Koreju, smatrao “neprihvatljivim i rezultirao ukidanjem tog režima”.

Lideri Rusije i Sjeverne Koreje, Vladimir Putin i Kim Jong-un, sastali su ranije ove sedmice u Amuru, na ruskom Dalekom istoku, što je izazvalo zabrinutost Washingtona i Seula.

Prije sastanka, Kim je rekao da žele dodatno unaprijediti odnos s Rusijom, dodajući da je uvijek podržavao Putina i odluke ruske vlade.

Putin je opisao sastanak s Kimom kao “produktivan”.

Izvor: Agencije