Iranci se na godišnjicu smrti sjećaju Mahse Amini

Aktivisti kažu da su vlasti ponovo počele pojačano gušiti Irance uoči godišnjice, vršeći pritisak na rođake ubijenih u protestima, u pokušaju da ih spriječe da progovore.

Mahsa Amini (22) umrla je nekoliko dana nakon što ju je uhapsila 'vjerska policija' (EPA)

Iranci u zemlji i inostranstvu obilježavaju prvu godišnjicu smrti u policijskom pritvoru mlade Kurdkinje Mahse Amini, a aktivisti su upozorili na ponovne mjere prisile čiji je cilj spriječiti oživljavanje protesta koji su potresli velike iranske gradove prošle godine.

Mahsa Amini, 22-godišnja iranska Kurdkinja, umrla je nekoliko dana nakon što ju je uhapsila “vjerska policija” zbog navodnog kršenja strogih kodeksa odijevanja za žene, koji su na snazi nakon Iranske revolucije 1979. godine.

Njena porodica kaže da je umrla od udarca u glavu, ali vlasti to osporavaju, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Bijes zbog njene smrti brzo se pretvorio u višesedmične proteste, koji su kršili tabue, jer su žene trgale svoje marame, u otvorenom izazovu vlasti Islamske Republike, pod vrhovnim vođom, ajatolahom Alijem Khameneijem.

Ubijene stotine demonstranata

Nakon nekoliko mjeseci izgubili su zamah, suočeni s odgovorom vlasti, u kojem su snage sigurnosti ubile 551 demonstranta, prema norveškoj organizaciji Iran Human Rights (IHR), te uhapsile više od 22.000 osoba, prema Amnesty Internationalu (AI).

Vlasti kažu da su deseci pripadnika sigurnosti također ubijeni u, kako ih opisuju, “neredima” koje su potaknule strane vlade i neprijateljski nastrojeni mediji.

Sedmerica muškaraca pogubljena su nakon što su osuđeni u slučajevima povezanim s protestima.

Aktivisti kažu da su vlasti ponovo počele pojačano gušiti Irance uoči godišnjice, vršeći pritisak na rođake ubijenih u protestima, u pokušaju da ih spriječe da progovore.

Human Rights Watch (HRW), sa sjedištem u New Yorku, saopćio je da su članovi porodica najmanje 36 osoba ubijenih ili pogubljenih u obračunu vlasti s demonstrantima ispitani, uhapšeni, procesuirani ili osuđeni na zatvorsku kaznu tokom prošlog mjeseca.

“Iranske vlasti pokušavaju obuzdati neslaganje kako bi spriječile javnu komemoraciju smrti Mahse Jine Amini u pritvoru, koja je postala simbol vladinog sistemskog ugnjetavanja žena, nepravde i nekažnjivosti”, rekla je Tara Sepehri Far, viša istraživačica HRW-a za Iran.

Dvije novinarke koje su najviše učinile za objavljivanje slučaja Mahse Amini – Niloufar Hamedi i Elahe Mohammadi, koje su izvještavale iz bolnice i sa sahrane – u zatvoru su već gotovo godinu.

Još jedna novinarka, Nazila Maroufian, koja je intervjuirala Amininog oca Amjada Aminija, više je puta uhapšena.

Parlament priprema stroge zakone

Amjad Amini rekao je medijima izvan Irana da planira kasnije u subotu održati komemoraciju za svoju kćer u rodnom gradu Saqezu, u zapadnom Iranu naseljenom Kurdima.

Mediji, uključujući praški Radio Farda, prenijeli su da su ga pozvali obavještajni dužnosnici nakon njegove objave.

Izvor blizak Amininoj porodici i grupama za zaštitu ljudskih prava rekao je da su iranske sigurnosne snage privele oca Mahse Amini na godišnjicu njene smrti, prenio je Reuters. Pušten je  nakon kratkog zadržavanja s upozorenjem da ne obilježava godišnjicu njene smrti, rekla je druga grupa za ljudska prava.

Jedan od Aminijevih ujaka, Safa Aeli, pritvoren je u Saqezu 5. septembra.

Prema kurdskoj novinskoj kući Hengaw, vlada je poslala dodatne sigurnosne snage u Saqez i druge gradove u zapadnom Iranu koji bi mogli postati žarišta.

Dok se neke žene još uvijek viđaju u javnosti bez marama, osobito u bogatim, tradicionalno liberalnim područjima sjevernog Teherana, parlament, kojim dominiraju konzervativci, trenutno razmatra nacrt zakona koji bi nametnuo daleko strože kazne za nepoštivanje.

“Islamska Republika udvostručuje represiju i odmazdu nad svojim građanima i nastoji uvesti nove i drakonske zakone, koji dodatno ograničavaju prava žena i djevojčica”, rekla je Sara Hossain, predsjedavajuća misije Ujedinjenih naroda za utvrđivanje činjenica osnovane nakon obračuna iranske vlasti s demonstrantima.

Skupovi sa sloganom ‘Izgovori njeno ime!’

Pod sloganom “Izgovori njeno ime!”, očekuju se komemorativni skupovi iranskih iseljenika, a velike demonstracije u Parizu i Torontu.

Los Angeles je preimenovao raskršće bulevara Westwood i avenije Rochester u Women Life Freedom Square u spomen na Mahsu Amini.

Amnesty International optužio je iranske vlasti da su počinile “niz zločina prema međunarodnom pravu kako bi iskorijenile bilo kakav izazov njihovom željeznom stisku” i upozorio da nijedan dužnosnik nije bio pod istragom zbog smrti Mahse Amini ili gušenja protesta.

“Godišnjica nudi snažan podsjetnik za zemlje diljem svijeta o potrebi pokretanja krivičnih istraga pod univerzalnom jurisdikcijom gnusnim zločinima koje su počinile iranske vlasti”, rekla je zamjenica direktora AI-ja za Bliski istok i Sjevernu Afriku Diana Eltahawy.

Izvor: Agencije