Erdogan: Turska bi se mogla ‘rastati’ s Evropskom unijom

Evropska unija se pokušava udaljiti od Turske, pa će Ankara napraviti neophodne procjene te se može razići s Unijom ako bude potrebno, kaže turski predsjednik.

Recep Tayyip Erdogan: Ankara napraviti neophodne procjene oko nedavnog razvoja događaja (EPA)

Evropska unija se pokušava udaljiti od Turske, izjavio je u subotu predsjednik ove države Recep Tayyip Erdogan, komentarirajući izvještaj Evropskog parlamenta za Tursku za 2022. godinu, te poručio kako će Ankara napraviti neophodne procjene i da se može razići s Unijom ako bude potrebno.

Erdogan je govorio na konferenciji za novinare u Istanbulu pred polazak na sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku sljedeće sedmice, prenosi Anadolija.

Govoreći o procesu pristupanja njegove zemlje EU, rekao je kako će Ankara napraviti neophodne procjene oko nedavnog razvoja događaja.

Švedska mora ispuniti svoju dužnost

“Nakon ovih procjena možemo se razići s EU-om ako bude potrebno”, poručio je.

Komentirajući izvještaj EP-a o Turskoj za 2022. godinu, Erdogan je kazao kako se “EU pokušava udaljiti od Turske”.

Također se osvrnuo na proces prisutpanja Švedske NATO-u, još jednom poručivši kako ta skandinavska zemlja mora ispuniti svoje obaveze.

“Prije svega, Švedska mora ispuniti svoju dužnost. Nije dovoljno pripremiti zakon, potrebno ga je provesti. Ako dopuštaju teroristima demonstracije pod zaštitom švedske policije, to znači da ne ispunjavaju svoje obaveze”, rekao je Erdogan.

“Zapad uporno govori ‘Švedska, Švedska…’ Mi kažemo da ne možemo reći da ili ne dok naš parlament ne odluči”, dodao je.

Prijedlog za situaciju u Nagorno-Karabahu

Turska je proširila prijedlog za vođenje trosmjernih pregovora o azerbejdžanskoj regiji Nagorno-Karabah, uključujući te dvije zemlje i susjednu Armeniju, istovremeno izražavajući spremnost za četverostrane razgovore, koji bi uključivali Rusiju, rekao je Erdogan.

“Njima [Azerbejdžanu i Armenij]) smo prenijeli naš prijedlog za trilateralni sastanak pod našim vodstvom. Osim trilateralnog pristupa, dali smo i četverostrani prijedlog”, kazao je.

Rekao je kako na to još nije bilo odgovora, napomenuvši da će o tome razgovarati s azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.

Izvor: Agencije