Dugogodišnje zatvorske kazne za napade u Briselu 2016.

Šesterica muškaraca su proglašena krivima za ubistvo i pokušaj ubistva učestvovanjem u dva bombaška napada na briselskom aerodromu i u podzemnoj željeznici.

Napadi u Brisel dogodili su se u razmaku od sat vremena (EPA)

Belgijski sud osudio je osmericu napadača na dugogodišnje zatvorske kazne u najvećem sudskom postupku vezanom uz bombaške napade 2016. godine u Briselu, u kojima je ubijeno 32 ljudi, a stotine su povrijeđene.

Šesterica muškaraca su proglašena krivima za ubistvo i pokušaj ubistva učestvovanjem u dva bombaška napada na briselskom aerodromu i u podzemnoj željeznici 22. marta 2016. godine.

Kazne se kreću od 20 godina do doživotnog zatvora, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju Belga.

Među osuđenima je Salah Abdeslam, glavni osumnjičeni za napade u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Nakon bijega iz Pariza, uhapšen je u Briselu, četiri dana prije napada u Belgiji.

‘Čovjek sa šeširom’ među uhapšenim

Sud je smatrao da mu nije potrebna dodatna kazna s obzirom da su ga Francuzi za napade u Parizu prošle godine osudili na doživotni zatvor.

U odvojenom postupku, ranije je osuđen na 20 godina zatvora za ubistvo i pokušaj ubistva u Briselu.

Osuđujuće presude je sud u Belgiji donio krajem jula, nakon dugog suđenja i 19 dana vijećanja porote.

Još jedan od onih koji su proglašeni krivim za oba bombaška napada, Mohamed Abrini, identificiran je na videosnimcima kako bježi sa aerodroma Zaventem kada se eksploziv koji je postavio nije aktivirao.

Postao je poznat kao “čovjek sa šeširom” i bio je među nizom osumnjičenika uhapšenih u Briselu nekoliko sedmica kasnije.

Još četiri muškarca proglašena su krivim za ubistvo: Oussama Atar, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi i Bilal El Makhoukhi.

Krayem je viđen s bombašem iz metroa koji se raznio u Maelbeeku.

Ali Ataru, za kojeg se vjeruje da je planirao napade na Pariz iz Sirije, suđeno je u odsutnosti i vjeruje se da je umro u Siriji.

Napadi u Brisel dogodili su se u razmaku od sat vremena.

U napadima poginulo 36 ljudi

Dvije bombe eksplodirale su malo prije 8:00 sati ujutro na suprotnim krajevima dvorane za odlaske na aerodromu Zaventem, ubivši 16 ljudi.

Nešto više od sat vremena kasnije, dogodila se nova eksplozija u vozu na stanici podzemne željeznice Maelbeek, u blizini evropskih institucija.

U tom je napadu poginulo još 16 ljudi.

Na sudu se čulo da još četiri osobe, koje su umrle u godinama nakon bombaških napada, također treba smatrati žrtvama napada, čime se broj mrtvih popeo na 36.

Izvor: Agencije