Saudijska Arabija pozvala proiranske Huse na pregovore u Rijad

Saudijska Arabija i Oman žele nastaviti napore za postizanje trajnog i sveobuhvatnog primirja u Jemenu i održivog političkog rješenja prihvatljivog za sve strane.

Pobunjenici iz pokreta Husi kontroliraju značajan dio Jemena (Reuters)

Vlasti Saudijske Arabije pozvale su proiranski pokret Husi iz Jemena na sastanak u Rijadu, da nastave pregovore o prekidu vatre i političkom rješenju krize u Jemenu.

“Saudijska Arabija je pozvala delegaciju iz Sane da posjeti Rijad kako bi nastavili razgovore o prekidu vatre i političkom rješenju”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da Saudijska Arabija i Oman žele nastaviti napore za postizanje trajnog i sveobuhvatnog primirja u Jemenu i održivog političkog rješenja prihvatljivog za sve jemenske strane.

Duboka politička i sigurnosna kriza

Mohammed Ali al-Houthi, član Vrhovnog političkog vijeća pokreta Husi, naveo je u izjavi na društvenoj mreži X da je delegacija iz Sane, pod njihovom kontrolom, napustila Jemen i krenula u Rijad na pregovore.

To će biti prva posjeta delegacije pokreta Husi Saudijskoj Arabiji od početka rata u Jemenu.

Jemen je već desetljeće poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je eskalirala 2014. godine ratom između proiranskog pokreta Husi i snaga lojalnih jemenskoj Vladi.

Pobunjenici iz pokreta Husi kontroliraju značajan dio Jemena, a Vladine snage u borbi protiv Husa podržavaju koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je među najsiromašnijim zemljama svijeta i trenutno je poprište jedne od najtežih humanitarnih kriza na planeti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada