SAD-u prijeti blokada svih vladinih agencija

Ukoliko Zastupnički dom i Senat do 30. septembra ne donesu dugoročni ili kratkoročni prijedlog zakona o finansiranju savezne vlade, 1. oktobra će uslijediti blokada svih vladinih agencija.

Kevin McCarthy je rekao da će Zastupnički dom nakon vikenda zasjedati sve dok se ne postigne dogovor o finansiranju savezne vlade (EPA)

Predsjedavajući Zastupničkog doma američkog kongresa, republikanac Kevin McCarthy, upozorio je članove svoje stranke da bi mogli platiti političku cijenu ako dozvole da početkom sljedećeg mjeseca dođe do blokade rada vlade zbog neslaganja oko javne potrošnje.

“Niko ne pobjeđuje ako dođe do blokade vlade”, rekao je on novinarima nakon sastanka stranke iza zatvorenih vrata, prenosi Hina.

McCarthy je kazao da će Zastupnički dom nakon vikenda zasjedati sve dok se ne postigne dogovor o finansiranju savezne vlade za iduću godinu, što se treba učiniti do 30. septembra, kada ističe fiskalna godina.

Ukoliko Zastupnički dom, pod kontrolom republikanaca, i Senat, pod kontrolom demokrata, do 30. septembra ne donesu dugoročni ili kratkoročni prijedlog zakona o finansiranju savezne vlade, koji onda potpisuje predsjednik Joe Biden, 1. oktobra će uslijediti blokada rada svih vladinih agencija.

Bila bi to četvrta blokada američke savezne vlade unazad deset godina.

Desno republikansko krilo poručuje da neće podržati mjere javne potrošnje ukoliko McCarthy ne pristane na ograničavanje javne potrošnje u fiskalnoj 2024. na nivo iz 2022. godine, odnosno na 1.470 milijardi dolara, što je 120 milijardi dolara manje nego je dogovoreno s Bidenom u maju.

Agencija Fitch snizila rejting na AA+

Umjereni republikanci se tome protive, a Don Bacon je rekao da će “sve učiniti kako bi se izbjegla blokada savezne vlade”.

Zbog političkih računica koje nose veliki rizik, rejting agencija Fitch u augustu je američki dug degradila sa besprijekornog nivoa AAA na AA+.

“Po mišljenju Fitcha, standardi upravljanja kontinuirano su se pogoršavali u proteklih 20 godina, uključujući pitanja budžeta i duga, bez obzira na dvostranački dogovor u junu o suspenziji limita zaduživanja do januara 2025. godine”, navela je tada agencija.

Krajem juna utjecajni nezavisni institut CBO, u kojem rade bivši dužnosnici američke centralne banke, ministarstva finansija i Kongresa, podigao je procjenu ovogodišnjeg američkog javnog duga, iskazanog udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP), za dva postotna boda, na 98 posto.

Do 2029. godine trebao bi blago nadmašiti BDP i iznositi 107 posto, izračunali su.

U protekla tri desetljeća bio je u prosjeku otprilike upola manji od BDP-a, pokazuju izračuni CBO-a.

Izvor: Agencije