Rusija protjeruje dvojicu američkih diplomata

Ove osobe vodile su nezakonite radnje, održavajući kontakte s ruskim državljanom optuženim za ‘povjerljivu saradnju’ sa stranom državom.

Prvi sekretar ambasade SAD-a Jeffrey Sillin i drugi sekretar David Bernstein moraju napustiti Rusiju (Reuters)

Rusija je saopćila kako protjeruje dvojicu američkih diplomata, koje je optužila za saradnju s ruskim državljaninom optuženim za saradnju sa stranom državom.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u saopćenju je navelo da je pozvalo američku ambasadoricu Lynne Tracy i poručilo joj da prvi sekretar ambasade Jeffrey Sillin i drugi sekretar David Bernstein moraju napustiti Rusiju u roku od sedam dana.

Navedene osobe vodile su nezakonite radnje, održavajući kontakte s ruskim državljanom Robertom Šonovom, optuženim za “povjerljivu saradnju” sa stranom državom, saopćila je Moskva, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Robert Šonov, ruski državljanin, bio je zaposlen u američkom generalnom konzulatu u gradu Vladivostok, na istoku Rusije, više od 25 godina, sve dok Rusija 2021. godine nije naredila da se ukine lokalno osoblje američke misije,

O ruskoj kampanji regrutacije

Sjedinjene Američke Države u augustu su optužile Moskvu za pokušaj zastrašivanja i uznemiravanja američkih službenika, nakon što su ruski državni mediji javili da su službe sigurnosti optužile Šonova za prikupljanje informacija o invaziji na Ukrajinu i drugim aktivnostima bitnim za Washington.

Ruska državna novinska agencija Tass navela je saopćenje službe sigurnosti FSB da je Šonov prenio informaciju osoblju američke ambasade u Moskvi o tome kako je ruska kampanja regrutacije utjecala na političko nezadovoljstvo uoči predsjedničkih izbora u Rusiji 2024. godine.

FSB je saopćio kako planira ispitati službenike američke ambasade koji su bili u kontaktu sa Šonovom, koji je uhapšen od maja.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je Šonov plaćen da izvrši zadatke koji imaju za cilj nanošenje štete ruskoj nacionalnoj sigurnosti i da će svako miješanje američke ambasade u njene unutrašnje stvari biti potisnuto.

Izvor: Agencije