Mediji: ‘General Armagedon’ u Alžiru na novom zadatku

Surovikin, nazvan ‘General Armagedon’ zbog njegove taktike tepih-bombardiranja tokom ruske intervencije u sirijskom građanskom ratu, kratko je vodio rusku kampanju u Ukrajini prošle godine prije nego je degradiran u januaru.

Kremlj je odbio komentirati status Surovikina (Reuters)

Ruski general Sergej Surovikin nalazi se u Alžiru u sklopu delegacije Ministarstva odbrane, što je očiti povratak zvaničnim dužnostima nakon što je bio doveden u sumnju da je povezan sa junskom pobunom plaćeničke grupe Wagner, prenosi Reuters pisanje lista Kommersant koji se poziva na izvore bliske generalu.

Reuters dalje nastavlja kako je ruski list objavio fotografije Surovikina odijelu bez vojnih oznaka za koje je tvrdio da su napravljene u Alžiru, sjevernoafričkoj državi koji je veliki kupac ruskog oružja.

Bombardiranje u Siriji

Surovikin, nazvan ‘General Armagedon’ zbog njegove taktike tepih-bombardiranja tokom ruske intervencije u sirijskom građanskom ratu, kratko je vodio rusku kampanju u Ukrajini prošle godine prije nego je degradiran u januaru.

Postao je popularan među tvrdokornim kritičarima ruskog vojnog establišmenta, među kojima je bio i šef Wagnera Jevgenij Prigožin koji je poginuo u padu aviona prošlog mjeseca.

Kada su plaćenici Wagnera marširali ka Moskvi krajem juna, pojavio se nervozan na videosnimku, držeći jurišnu pušku i pozivajući ih da se zaustave.

General, koga je Prigožin javno hvalio, nestao je iz pogleda javnosti nakon pobune. List The New York Times je objavio kako američki obavještajci vjeruju da je unaprijed znao za pobunu, najveći izazov vlasti predsjednika Vladimira Putina u 24 godine njegove vlasti.

Šef zračne odbrane ZND-a

Drugi mediji su objavili kako je Surovikin pao u nemilost Kremlja i kako je pod istragom za moguće saučesništvo. Državna agencija RIA je objavila prošlog mjeseca da je uklonjen sa mjesta šefa avijacije i kako je njegovo mjesto privremeno preuzeo Viktor Afzalov, piše Reuters.

Kremlj je odbio komentirati status Surovikina.

Nepotvrđeni navodi od ovog mjeseca kazuju kako je Surovikin imenovan za šefa zračne odbrane komiteta Zajednice nezavisnih država, u kojoj se nalaze Rusija i osam drugih bivših članica SSSR-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada