Gdje je nestao kineski ministar odbrane?

Nagađanja o tome gdje se nalazi Li Shangfu uslijedila su nakon naglog nestanka iz javnosti u julu kineskog ministra vanjskih poslova Qina Ganga.

Li Shangfu je jedan od pet državnih vijećnika, što je pozicija koja ima viši rang od običnog ministra (Reuters)

Kineski ministar odbrane Li Shangfu nije viđen u javnosti više od tri sedmice.

Britanske novine Financial Times (FT) izvijestile su u petak kako SAD vjeruje da je 65-godišnji Li lišen svojih dužnosti i da je pod istragom kineskih vlasti.

Agencija Reuters je u međuvremenu izvijestila da se Li povukao sa sastanka s vijetnamskim odbrambenim zvaničnicima prije sedmicu.

Nagađanja o tome gdje se Li nalazi uslijedila su nakon naglog nestanka iz javnosti u julu kineskog ministra vanjskih poslova Qina Ganga.

Kasnije je objavljeno da je smijenjen sa te dužnosti.

Evo šta do sada znamo:

Ko je Li Shangfu?

 • Li Shangfu rođen je u februaru 1958. godine. Sin je visokopozicioniranog komandanta Narodnooslobodilačke vojske (PLA), koji je preživio Dugi marš i kasnije se borio u Korejskom ratu.
 • Prema kineskim medijima, diplomirao je na Nacionalnom univerzitetu za odbrambenu tehnologiju (NUDT) PLA-a 1982. godine, a kasnije mu je dodijeljena diploma magistra inženjerstva. Bio je raspoređen više od 30 godina u vojnom centru za lansiranje satelita Xichang.
 • Godine 2016. Li je imenovan za zamjenika komandanta tada novih vojnih Snaga za stratešku podršku – elitnog tijela zaduženog za ubrzanje razvoja svemirskih i sposobnosti cyber ratovanja. Sljedeće godine imenovan je za voditelja vojne jedinice za nabavku.
 • Smatra se da je žestoko lojalan predsjedniku Xi Jinpingu te je u martu postao ministar odbrane.
 • Iako je general, sam položaj uglavnom uključuje odbrambenu diplomatiju, a Lijevo prisustvo godišnjem Shangri-La dijalogu u Singapuru u junu bilo je pažljivo praćeno.
Li je u augustu viđen na sastanku sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku (AP)
 • Li je jedan od pet državnih vijećnika, što je pozicija u kineskoj vladi koja ima viši rang od običnog ministra.
 • Washington je Liju uveo sankcije 2018. godine zbog kupovine od najvećeg ruskog izvoznika oružja Rosoboronexporta. Odbijao je održati sastanke s američkim zvaničnicima dok se sankcije ne ukinu, a pokušaj američkog ministra odbrane Lloyda Austina da održi razgovore u Singapuru nije stigao dalje od rukovanja.

Kada je Li posljednji put viđen?

 • Li je 15. augusta prisustvovao sigurnosnoj konferenciji u blizini Moskve.
 • Dva dana kasnije vlada Bjelorusije objavila je fotografije na kojima se vidi Li na sastanku s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku.
 • Dana 29. augusta Li je održao uvodni govor na Afričkom forumu za mir i sigurnost u Pekingu.

Šta potiče nagađanja o Liovoj sudbini?

 • Vodstvo kineskih raketnih snaga, vojne jedinice koja nadzire njen nuklearni arsenal, smijenjeno je u julu. Njegov bivši komandant Li Yuchao nije viđen u javnosti sedmicama prije promjene, a Xinhua, službena kineska novinska agencija, nije dala nikakvo objašnjenje za njegovu smjenu.
 • Ministar vanjskih poslova Qin također je nestao iz javnosti u julu, prije nego što je objavljeno da je smijenjen. Nije dato nikakvo objašnjenje za njegov odlazak nakon samo sedam mjeseci na poslu.
 • Nagađanja o Lijevoj sudbini pojačala su se nakon što je odgođen godišnji sasatanak Kine o odbrambenoj saradnji s Vijetnamom, zakazan za 7. i 8. septembar. Reuters je, pozivajući se na dva vijetnamska dužnosnika koji su odbili biti imenovani, izvijesto da je Peking nekoliko dana prije događaja rekao Hanoju da je ministar ima problema sa zdravljem.
 • Rahm Emanuel, američki ambasador u Japanu, zapitao se šta se dogodilo s Lijem u objavi na X-u (ranije Twitter) 8. septembra, rekavši da kabinet predsjednika Xi Jinpinga “sada liči romanu Agathe Christie”.
 • U petak ujutro Emanuel se ponovo oglasio na društvenim mrežama i primijetio da Li “nije viđen niti se čulo za njega tri sedmice” te da je možda stavljen u kućni pritvor.
 • Kina je saopćila malo. Na pitanje o Emanuelovoj izvornoj objavi, glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova rekla je novinarima da “nije upoznata sa situacijom”.
Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada