Ruske tablice zabranjene u baltičkim državama

Ulazak vozila s ruskim registarskim tablicama na svoju teritoriju u zajedničkom potezu zabranile su Estonija, Latvija i Litvanija.

Cilj sankcija Rusiji je da se država agresor natjera da se povuče ka svojim granicama (AP)

Estonija, Latvija i Litvanija zabranile su ulazak vozila s ruskim registarskim tablicama na svoju teritoriju, u zajedničkom i koordiniranom potezu u skladu s nedavnim tumačenjem sankcija Evropske unije Moskvi zbog njenog rata protiv Ukrajine.

Estonija je tu mjeru uvela u srijedu, nakon akcija koje su poduzeli njeni susjedi Latvija i Litvanija ranije ove sedmice, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Estonije saopćilo je kako je odluka baltičkih država, članica NATO-a koje se graniče s Rusijom, uslijedila nakon “naknadnog tumačenja sankcija uvedenih Rusiji koje je objavila Evropska komisija” 8. septembra.

Ograničenja efikasna zbog zajedničkih sankcija

“Cilj sankcija Rusiji je da se država agresor natjera da se povuče ka svojim granicama”, rekao je estonski ministar unutrašnjih poslova Lauri Laanemets.

Dodao je kako je, “u dogovoru s vlastima Latvije i Litvanije, otkrio da su ograničenja najefikasnija kada se sankcije uvedu zajedno”.

Zabrana se ne odnosi na vozila namjenjena korištenju diplomatsko-konzularnih predstavništava EU-a i država članica, uključujući delegacije, ambasade i misije.

Također, motornim vozilima s ruskim registracijama dozvoljeno je da napuste Estoniju ili pređu unutrašnje granice EU-a, saopćilo je estonsko Ministarstvo unutrađnjih poslova, a to važi i za Latviju i Litvaniju.

Izvor: Agencije