Podignuta optužnica protiv Huntera Bidena

Ovo je prvi krivični postupak u historiji Sjedinjenih Američkih Država protiv djeteta trenutnog predsjednika zemlje. 

Tužitelji su optužili mlađeg Bidena da je lagao o upotrebi narkotika kada je kupio pištolj Colt Cobra u oktobru 2018. (Reuters)

Protiv sina američkog predsjednika Joe Bidena, Huntera Bidena, danas je podignuta krivična optužnica, nakon što su propali pokušaji da se postigne sporazum o priznanju krivnje, prenosi Glas Amerike.

Ovo je prvi krivični postupak u historiji Sjedinjenih Američkih Država protiv djeteta trenutnog predsjednika zemlje.

Optužnica je podignuta na Okružnom sudu u saveznoj državi Delaware, a sadrži tri krivične tačke koje se odnose na davanje lažnih izjava u vezi s kupovinom vatrenog oružja, te na ilegalno posjedovanje vatrenog oružja osobe koja je ovisnik o drogama, javlja AP.

Tužitelji su optužili mlađeg Bidena da je lagao o upotrebi narkotika kada je kupio pištolj Colt Cobra u oktobru 2018.

Optužnica koju je nedavno podigao specijalni tužitelj SAD-a, David Weiss, dolazi nakon što je Hunter Biden priznao krivicu za prekršaje za dvije optužbe vezano za porez i uključio se u program izbjegavanja krivičnog gonjenja putem nagodbe, povezanu s oružjem . Međutim ova je nagodba propala.

Optužnica dolazi u trenutku kada republikanci u Kongresu vode istragu o opozivu demokratskog predsjednika, velikim dijelom zbog poslovnih odnosa Huntera Bidena.

Republikanci su dobili svjedočanstvo o tome kako je Hunter Biden koristio “Biden brend” da podstakne posao u inostranstvu, ali nisu iznijeli čvrste dokaze o nepravdi od strane predsjednika.

Za dvije tačke predviđena je kazna zatvora do 10 godina, dok je za treću predviđena kazna zatvora do pet godina, nakon osude.

Propao sporazum o krivici

Optužba protiv Huntera Bidena (53) za oružje ranije je bila dio sporazuma o priznanju krivice koji je uključivao i potvrdno izjašnjavanje o krivici za prekršajne porezne optužbe, ali je sporazum propao tokom sudskog saslušanja u julu kada je sudija postavio pitanja o njegovim neobičnim odredbama.

Advokati odbrane su tvrdili da dio dogovora koji štedi Huntera Bidena po optužbi za oružje, ako se izbjegne nevolje, ostaje na snazi. To uključuje odredbe o imunitetu protiv drugih potencijalnih optužbi. Advokati su naveli da će se boriti protiv dodatnih optužbi podignutih protiv njega, ali nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Tužioci, međutim, tvrde da sporazum nikada nije stupio na snagu i da je sada nevažeći.

Optužbe koje se odnose na posjedovanje oružja od strane korisnika droga su rijetke, posebno kada nisu u vezi s drugim zločinima. Od svih osuđenih za ilegalno držanje oružja 2021. godine, oko 5 posto optuženo je za upotrebu droge, prema podacima američke Komisije za kazne.

U međuvremenu, federalni žalbeni sud je nedavno utvrdio da dugogodišnja zabrana nije u skladu s novim standardima zakona o oružju koje je postavio Vrhovni sud.

Republikanci su sporazum o priznanju krivice osudili kao “slatki dogovor”. To bi omogućilo Hunteru Bidenu da služi uslovnu kaznu, a ne zatvorsku kaznu nakon što se izjasnio krivim za neplaćanje poreza 2017. i 2018. godine.

Njegov lični prihod tokom te dvije godine iznosio je otprilike 4 miliona dolara, uključujući poslovne i konsultantske naknade od kompanije koju je osnovao sa izvršnim direktorom kineskog poslovnog konglomerata i ukrajinske energetske kompanije Burisma, rekli su tužioci.

Republikanci u Kongresu nastavili su svoje istrage o postupanju Ministarstva pravde u slučaju, kao i o gotovo svim aspektima poslovanja Huntera Bidena, nastojeći da njegove finansijske poslove povežu direktno s njegovim ocem.

Nisu iznijeli dokaze da je predsjednik direktno učestvovao u radu svog sina, iako je ponekad večerao sa njegovim klijentima ili ih pozdravljao na primanjima.

Izvor: Agencije