Indija i Rusija šire pomorsku saradnju

New Delhi i Moskva desetljećima su bili bliski, a Indija je odbila osuditi Rusiju zbog agresije na Ukrajinu.

Indija i Rusija su članice BRICS grupacije (EPA)

Indija i Rusija istražit će mogućnost korištenja novih saobraćajnih koridora, poput Sjevernog morskog puta i Istočnog pomorskog koridora između Vladivostoka i Chennaija, za proširenje pomorske saradnje, saopćila je indijska vlada.

Indijski ministar luka, pomorstva i plovnih putova Sarbanande Sonowala i ruski ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika A. O. Čekunkov dogovorili su se o tome na sastanku u Vladivostoku, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

New Delhi i Moskva desetljećima su bili bliski, a Indija je odbila osuditi Rusiju zbog agresije na Ukrajinu.

Umjesto toga, rusko-indijska trgovina porasla je na rekordan nivo, uglavnom potaknuta povećanjem indijskog uvoza ruske nafte.

Obuka indijskih pomoraca

Dvije države također su se dogovorile o obuci indijskih pomoraca u polarnim i arktičkim vodama u Ruskom pomorskom institutu za obuku, koji je opremljen simulatorima.

“Ostajemo predani održavanju jakih veza [s Rusijom] i poticanju strateške saradnje u raznim sektorima”, poručio je Sonowal.

Čekunkov je rekao da Rusija namjerava “razvijati odnose s indijskim partnerima na Dalekom istoku u svim područjima od zajedničkog interesa”.

Izvor: Agencije