Hoće li Amerika opet rasporediti nuklearne rakete u Britaniju?

Američka ratna avijacija dobila je sredstva u vrijednosti od 50 miliona dolara kako bi proširila svoje prisustvo u američkoj vojnoj bazi na teritoriji Britanije.

Amerika nastoji proširiti svoje prisustvo u vojnoj bazi Lakenheath, pripremajući se za prebacivanje taktičkih nuklearnih raketa (Getty Images)

Piše: Ayoub Errimi

London – Stavka u budžetu američkog Ministarstva odbrane izazvala je mnogo kontroverzi u Velikoj Britaniji, jer se time otvara mogućnost za povratak američkih nuklearnih raketa u vojne baze u Britaniji, 15 godina nakon njihovog povlačenja, u nastojanju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da povećaju svoj nuklearni arsenal u Evropi.

Američka ratna avijacija dobila je sredstva u vrijednosti od 50 miliona dolara kako bi proširila svoje prisustvo u američkoj vojnoj bazi na teritoriji Britanije. Time se priprema teren za prebacivanje američkih nuklearnih raketa, kao odgovor na razvoj događaja u ratu u Ukrajini.

Prema izvještaju o budžetu američke ratne avijacije, sredstva su namijenjena za izgradnju kapaciteta za smještaj 144 vojnika u vojnoj zračnoj bazi Lakenheath, američkoj bazi koja se nalazi sjeveroistočno od Londona, gdje američka ratna avijacija drži niz naprednih aviona F-35.

Ovaj korak je izazvao brojne rasprave u Britaniji, budući da je to prvi korak te vrste od 2008. godine kada je SAD povukao sve svoje nuklearne rakete. Rusija je opisala to i kao provokativni potez na koji će odgovoriti na odgovarajući način.

Taktičko oružje i nuklearni pojas

U tom kontekstu, Shashank Joshi, urednik rubrike posvećene vojnim pitanjima u britanskom magazinu The Economist, smatra da bi ovakav američki potez “mogao potpadati pod okvir plana SAD-a da prerasporedi određeni broj svojih nuklearnih raketa na evropski kontinent”. Dodaje da je Washington započeo ovaj plan prije godinu dana kada je poslao strateške bombardere B-52H Stratofortress u Britaniju.

Britanski vojni stručnjak je istakao za Al Jazeeru da se postavlja pitanje o kakvim je raketama riječ: ”Jesu li to strateške ili taktičke rakete?” SAD ima ogroman arsenal raketa B-61, a prema procjenama 100 takvih raketa je raspoređeno u pet zemalja, odnosno: Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Turskoj i Holandiji. Dodaje da SAD želi “napraviti nuklearni pojas oko Evrope kako bi umirio sve saveznike”.

I dalje ostaje otvoreno pitanje ima li Britanija potrebu za nuklearnim raketama, s obzirom na to da je riječ o nuklearnoj državi. U tom kontekstu, vojni stručnjak Joshi odgovara da će SAD poslati “uglavnom taktičke nuklearne rakete, jer Britanija posjeduje strateške nuklearne rakete. Većina njih se nalazi nuklearnim podmornicama ili u bazama u Škotskoj, a te rakete se koriste samo kao posljednje sredstvo.”

Britanski urednik dodaje: ”Američko taktičko nuklearno oružje treba da se suprotstavi ruskoj prijetnji, jer Moskva također pomjera svoje hipersonične rakete prema Kalinjingradu, te raspoređuje taktičke nuklearne rakete u Bjelorusiji, zbog čega se cijela Evropu nalazi na dometu ruskih raketa”.

SAD želi “uključiti sve svoje saveznike u misiju nuklearnog odvraćanja, ali i umiriti evropske zemlje kada je riječ o suprotstavljanju ruskim nuklearnim prijetnjama”.

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti

S druge strane, Kate Hudson, generalna sekretarica Kampanje za nuklearno razoružanje, smatra da ovakav razvoj događaja stavlja Britaniju u prvi plan u slučaju bilo kakve nuklearne konfrontacije između Zapada i Rusije.

Govoreći za Al Jazeeru, Hudson je izjavila da američki potez ”čini Britaniju pravom metom u slučaju izbijanja nuklearnog rata između SAD-a i druge nuklearne države. Vojna baza Lakenheath, gdje su stacionirani strateški bombarderi a možda i nuklearni rakete, bit će na vrhu liste svakome ko bude želio nanijeti jak udarac SAD-u”.

Britanska aktivistica i političarka dodaje: “Sramotno je što je Ujedinjeno Kraljevstvo dopustilo da SAD ima potpunu kontrolu nad zračnom bazom Lakenheath, što ovoj državi daje mogućnost da dopremi nuklearno oružje bez ikakvog britanskog parlamentarnog nadzora. To je apsolutno šokantno i nedemokratski. Već vidimo kako nas to dovodi u opasnost. Rusija je odgovorila, kako što se i očekivalo, potvrdivši da će poduzeti kontramjere.”

Hudson je rekla da je Britanija prije rata u Ukrajini “počela da se povlači od 30-godišnje strategije nuklearnog razoružanja, najavivši da će povećati svoj nuklearni arsenal za oko 40 posto”. Upozorila je na opasnost ulaska svijeta u utrku u nuklearnom naoružanju. “Svjetske nuklearne zalihe u 2022. godini povećale su se po prvi put u proteklim desetljećima. Ovo je vrlo opasan trend, pogotovo jer sve nuklearno naoružane države rade na modernizaciji svog nuklearnog arsenala”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera