Francuski desničari napadaju brend koji je promovirao žene s hidžabom

Korisnici društvenih mreža kritizirali su napad na kozmetičku kompaniju, izrazivši joj podršku i ohrabrenje.

Les Hijabeuses osnovan je prvenstveno radi borbe za prava žena pod hidžabom da se bave sportom (Društvene mreže)

Nogometni kolektiv Les Hijabeuses u Francuskoj osnovan je prvenstveno radi borbe za prava žena pod hidžabom da se bave sportom.

Aktivisti i političari francuske krajnje desnice napali su međunarodnu kozmetičku kompaniju nakon što je na svojim platformama postavila reklamu u kojoj promovira “borbu žena pod hidžabom i njihovo pravo na bavljenje sportom”.

Na Instagram profilu pod nazivom Sephorafrance prikazan je sastanak s kolektivom Les Hijabeuses, koji je osnovan radi borbe za prava žena pod hidžabom da se bave sportom.

Rekalama prikazuje intervju sa jednom od članica kolektiva Les Hijabeuses dok isprobava kozmetičke proizvode Sephore i govori o svom iskustvu s ovim timom.

Priča kako je na ovaj način dobila priliku da se bavi svojim omiljenim sportom i upozna osobe koje dijele njenu strast.

Kao odgovor na to, francuski ekstremno desničarski aktivisti i političari pokrenuli su kampanju koja poziva na “bojkot Sephorinih proizvoda” nakon što je kompanija promovirala, kako su to naveli, “islamizam” kroz hidžab.

“Ženstvenost je nespojiva s islamizmom. Sloboda je nespojiva s islamizmom. Demokratija je nespojiva s islamizmom. Bojkotirajte Sephoru”, napisao je zvanični glasnogovornik krajnje desničarskog Nacionalnog saveza Julien Odoul.

Philippe Vardon, član francuske krajnje desničarske stranke Reconquest, poslao je pismo Sephori s pitanjem: “Možemo li razumjeti šta vas je navelo da promovirate islamski hidžab u sportu? Jeste li zaista sigurni da vaši klijenti žele vidjeti da je potčinjavanje šerijatskom zakonu postalo simbol slobode?’.

S druge strane, korisnici društvenih mreža kritizirali su napad na kozmetičku kompaniju, izrazivši joj podršku i ohrabrenje.

‘Idite na liječenje’

Korisnica platforme X (bivši Twitter) Merve je napisala: “Imate ozbiljan psihički problem. Obična krpa na glavi vas može dovesti u ovo stanje, više ni ne skrivate svoju islamofobiju. Idite na liječenje.”

Mona Malik je izrazila dvljenje zbog reklame i napisala: “Počašćena sam ovom reklamom. Imam VIP karticu Sephore. Doći ću u subotu, trošiti i kupiti stvari odatle.”

Nalog pod nazivom Heloise u objavi piše kako je ovaj video nova prilika za fašiste da razotkriju svoj apsurd i slabost svojih teza kroz bojkotiranje brendova koji se bore protiv islamofobije i seksizma.

U januaru 2022. godine francuski Senat je izglasao kontroverzni amandman koji predviđa ”zabranu nošenja hidžaba tokom sportskih takmičenja koja organiziraju sportski savezi zemlje”.

Amandman je usvojen sa 160 glasova za, od kojih je većina bila iz desnog bloka (Republikanci), dok su ga 143 člana Senata odbacila.

Ovaj događaj je u to vrijeme izazvao veliki bijes na društvenim mrežama i proteste koji su doveli do uspostavljanja tima Les Hijabeuses, koji se bori za ideju da žene pod hidžabom imaju pravo da se bave sportom.

Francusko Državno vijeće podržalo je u junu zabranu nošenja hidžaba nogometašicama.

Izvor: Al Jazeera i agencije