Sirija: Dvoje poginulih u izraelskom napadu

Izrael je posljednjih godina izveo stotine napada na ciljeve u onim dijelovima ratom zahvaćene Sirije koji su pod kontrolom Vlade u Damasku.

Izrael je obećao da će zaustaviti jačanje iranskog uticaja u Siriji (Reuters - Ilustracija)

Sirijski državni mediji javili su kako je izraelska vojska danas izvela zračne napade na jednu priobalnu provinciju Sirije, ubivši dva vojnika, ranivši šestoro i nanijevši materijalnu štetu, prenosi agencija Beta.

Izrael nije komentirao vijesti o napadima u susjednoj državi.

Sirijska državna novinska agencija SANA citirala je neimenovanog vojnog zvaničnika koji je rekao da su rakete pogodile jedinice protuzračne odbrane u provinciji Latakija i da su ih ispalili ratni avioni koji su letjeli iznad Sredozemnog mora.

Raniji napadi

Prethodno je 28. augusta u izraelskom zračnom napadu pogođena pista na međunarodnom aerodromu u gradu Halep na sjeveru Sirije. Šteta je bila tolika da je pista stavljena van upotrebe.

Izrael je posljednjih godina izveo stotine napada na ciljeve u onim dijelovima ratom zahvaćene Sirije koji su pod kontrolom Vlade u Damasku. Vlasti u Tel Avivu, međutim, rijetko priznaju ili raspravljaju o tim operacijama u susjednoj državi.

Na udaru su često sirijske snage ili naoružane grupe koje podržava Iran.

Izrael je obećao da će zaustaviti jačanje iranskog uticaja u Siriji.

Izvor: Agencije