EP pozvao Tursku da ratificira članstvo Švedske u NATO-u

Europski parlament u rezoluciji naglasio kako se to pitanje ne smije uvjetovati oživljavanjem pregovora Turske i Europske unije o članstvu u tom bloku.

Eurozastupnici su u izvještaju pozdravili smirivanje napetosti na istočnom Sredozemlju (Reuters - Ilustracija)

Europski parlament pozvao je u srijedu Tursku da ratificira članstvo Švedske u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO) i naglasio kako se to pitanje ne smije uvjetovati oživljavanjem pregovora Turske i Europske unije o članstvu u tom bloku, prenosi Hina.

Parlament je u rezoluciji, izglasanoj na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sa 434 glasa za, 18 protiv i 152 suzdržanih, pozvao na novi smjer razvijanja odnosa, poštovanje ljudskih prava u Turskoj, kao i da Ankara ukloni blokadu Štokholmu za članstvo u NATO-u. U EP-u odbacuju mogućnost političke trgovine i u rezoluciji se “naglašava da proces pristupanja jedne zemlje NATO-u ni na koji način ne može biti povezan s procesom pristupanja druge zemlje EU-u jer se proces pristupanja druge zemlje EU-u i dalje temelji na njenim vlastitim zaslugama”.

Turska je otvorila pregovore o članstvu s EU još 2005. godine, ali su oni blokirani od 2018. i nema naznaka da bi se mogli oživjeti. No “bez drastične promjene smjera turske Vlade, proces pristupanja Turske EU u trenutnim okolnostima ne može se nastaviti”, ističu eurozastupnici i to zato što u Turskoj nema pomaka po pitanju ljudskih prava i vladavine prava.

Smanjenje napetosti sa Grčkom

“Pobjeda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na prošlim izborima samo nam je indikator da će Turska nastaviti svojim putem koji je i doveo do sadašnjeg nivoa odnosa”, smatra socijaldemokrat Tonino Picula koji dodaje kako su odnosi EU i Turske “ozbiljno zaleđeni” i da će se morati priznati da je Turska Uniji s jedne strane partner, a s druge rival.

Eurozastupnici su u izvještaju pozdravili smirivanje napetosti na istočnom Sredozemlju. Grčka i Turska se, među ostalim, spore oko teritorija u Egejskom moru, prava na istraživanje energenata u istočnom Sredozemlju i podjele Kipra.

Izvor: Agencije