Bivši komandanti izraelskih službi sigurnosti udružili se protiv Netanyahuove politike

Desetine bivših komandanata izraelskih sigurnosnih službi smatraju da je politika vlade premijera Benjamina Netanyahua najveća prijetnja budućnosti zemlje.

Netanyahuova vlada koju čine partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, formiran krajem prošle godine, odmah je započela sporni plan reforme pravosuđa (Reuters)

Desetine bivših komandanata izraelskih sigurnosnih službi koji su borili palestinskim pobunama i ratovima sada smatraju da je politika vlade premijera Benjamina Netanyahua najveća prijetnja budućnosti zemlje.

Više od 80 najviših visokih zvaničnika obavještajne službe Mossad, unutrašnje sigurnosne službe Shin Bet, vojske i policije ujedinili su se protiv poteza za koje kažu da će poljuljati izdržljivost Izraela suočenog sa rastućim prijetnjama sa Zapadne obale, iz Libana i Irana, prenosi Beta.

“Navikli smo da se bavimo vanjskim prijetnjama. Prošli smo kroz ratove, vojne operacije i odjednom shvatite da je najveća prijetnja državi Izrael unutrašnja”, rekao je Tamir Pardo, bivši šef Mossada sada lider nove grupe.

Netanyahuova vlada koju čine partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, formirana krajem prošle godine, odmah je započela sporni plan reforme pravosuđa.

Izraelski ministri predložili su niz koraka koje protivnici smatraju nedemokratskim, uključujući pojačanu polnu segregaciju na javnim mjestima i dali kontrolu poznatom homofobu nad dijelom obrazovnog programa.

Masovni protesti

Plan je izazvao masovne proteste opozicije, a pravni zvaničnici, poslovni lideri, visokotehnološki sektor, pa čak i vojni rezervisti su se izjasnili protiv, a također i bivši šefovi sigurnosti, ali najprije kao pojedinci.

Sada su se međutim udružili protiv nastojanja vlade u nadi da će njihovi poštovani glasovi ojačati protivljenje.

“Mi smo ljudi koji smo bili tamo, koji smo se borili u svim ratovima. Odlučili smo da je potreban snažan, etički i jasan glas koji poziva i radi na zaustavljanju procesa uništenja zemlje”, rekao je Noam Tibon, penzionisani general-major.

U grupi bivših oficira nazvanoj “Protest generala” su bivši načelnik generalštaba i ministar odbrane Moshe Yaalon i bivši šef Shin Beta Carmi Gillon, koji je bio na toj funkciji kada je ubijen premijer Izraela Yitzhak Rabin.

Idit Shafran Gittleman iz izraelskog Instituta za nacionalne sigurnosne studije podsjeća da se bivši sigurnosni zvaničnici ranije nisu miješali u politički obračun i ocjenjuje da su ovo vanredni dani.

“Kao što su štitili zemlju fizički oni se sada bore oko karaktera države”, rekla je ona.

U grupi su članovi raznih političkih sklonosti, ali ona nema političkih aspiracija.

Njeni lideri kažu da će je raspustiti kada budu osjetili da je otklonjena prijetnja sigurnosti Izraela koja se sada nazire.

Palestinsko pitanje

Bivši generali kao ni širi pokret protesta nisu zauzeli jasan stav u odnosu na palestinsko pitanje i okupaciju Zapadne obale iako su pojedinci govorili protiv.

Palestinci i drugi kritičari kažu da je to veliki propust za pokret koji tvrdi da brani demokratiju.

Aktivisti koji se protive okupaciji i pridružuju se protestu vjeruju da će razgovor o demokratskim vrijednostima i ultranacionalisti u vladi izazvati i preispitivanje odnosa Izraela prema Palestincima.

Komandanti kažu da se kohezija Izraela kao društva osipa i da neće moći da izdrži niz izazova sa kojima se sada suočava, pojačani sukob sa Palestincima, napetost u odnosima sa libanskom šiitskom organizacijom Hezbollah i Iranom.

“Izrael nije pobijedio u ratovima zbog svojih aviona, baterija ili tenkova. Pobijedio je uglavnom zbog ljudskog kapitala, društvene kohezije, svog bratstva. To se sada slama”, izjavio je bivši šef izraelske policije Moshe Karadi.

Neslaganje je najprije utjecalo na vojsku, ocijenila je grupa penzionisanih generala.

Ne samo da su rezervisti, koji se smatraju kičmom oružanih snage zemlje, najavili da će odbiti da služe ako reforma napreduje, podjela se pojavila i u redovnoj vojsci.

Slušanje savjeta

Bivši komandanti se također protive nacrtu zakona kojim će se garantirati opšte oslobađanje služenja vojnog roka za sve ultraortodoksne Jevreje.

Ako bude usvojen zakon će proširiti postojeće ograničeno oslobađanje za koje kritičari već kažu da je nefer.

Pardo koga je Netanyahu postavio za šefa Mossada 2011. godine rekao je da je premijer nekada pažljivo slušao savjete svojih šefova sigurnosti.

On smatra da je Netanyahu sada fokusiran na svoje političko preživljavanje, posebno otkako je optužen za korupciju.

Kritičari grupe, također bivši vojni oficiri, navode međutim da su generali opsjednuti Netanyahuovim padom i iskorištavaju svoj sigurnosni kredibilitet za političku poruku koja bi sama mogla da nanese štetu sigurnosti Izraela.

Izvor: Agencije